witam! zainteresowalam sie ta choroba, odkad szukam przyczyny swojej niedowagi, otoz wyglada to cale zycie tak, ze moje b. latwo schudnac ale przytyc juz nie, to wyglada tak jakby jedzenie prawie przelatywalo przeze mnie, a jem b. duzo, co jest czasem nawet uciazliwe, bo czesto jestem glodna. mialam robione badania na tarczyce ale jest ok. krew jest dobra, nie mam niedoboru, ani anemii. chyba jednak nie robiono badania na zelazo. podejrzewano tez ze to kwestia zaburzenia odzywiania i wmawiano mi ze tak naprawde wydaje mi sie ze jem, a widocznie musze nie jesc skoro nie wracam do normalnej wagi. (mam bmi 17,9 obecnie, nie jest to tak zle ale tez niepokoi mnie ze nie jest w normie i ze moja waga stoi w miejscu, niewazne ile zjem) moi rodzice nie sa chudzi wiec to nie jest sprawa genow. jestem alergikiem, astmatykiem i mam zaburzenia depresyjno-lekowe. bardzo duzo spie i szybko sie mecze. chcialabym wykluczyc celiakie, zastanawiam sie czy najpierw nie zrobic badan krwi w tym kierunku. czy jest to mozliwe w panstwowej przychodni? nie wiem czy moj przypadek kwalifikuje sie do podejrzen, nie chce robic od razu biopsji i gastroskopii na hurra, zwlaszcza ze kosztuje majatek w warszawie.
chcialabym poznac Waszą opinię co do mojej sytuacji. pozdrawiam.
niedowaga duzy apetyt dorosla osoba
Moderator: Moderatorzy
Lisek pisze:nie wiem czy moj przypadek kwalifikuje sie do podejrzen
Jesli chodzi o objawy to zajrzyj tutaj:
http://www.celiakia.org/index.php?lang= ... oba.objawy
Lisek pisze:nie chce robic od razu biopsji i gastroskopii
Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. Tak niestety wszystko jest drogie moim zdaniem powinnaś pójść do lekarza gastrologa lub pierwszego kontaktu i z nim porozmawiać... (Mogą Ci dać skierowania na bezpłatne badania)Prawdopodobnie jesteś z Warszawy..także w tym wątku znajdziesz polecanych lekarzy topics8/lekarze-polecani-vt149,120.htm
- mama Krzysia
- Forumowicz