niedowaga duzy apetyt dorosla osoba

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Lisek
Nowicjusz
Nowicjusz

niedowaga duzy apetyt dorosla osoba

Post autor: Lisek »

witam! zainteresowalam sie ta choroba, odkad szukam przyczyny swojej niedowagi, otoz wyglada to cale zycie tak, ze moje b. latwo schudnac ale przytyc juz nie, to wyglada tak jakby jedzenie prawie przelatywalo przeze mnie, a jem b. duzo, co jest czasem nawet uciazliwe, bo czesto jestem glodna. mialam robione badania na tarczyce ale jest ok. krew jest dobra, nie mam niedoboru, ani anemii. chyba jednak nie robiono badania na zelazo. podejrzewano tez ze to kwestia zaburzenia odzywiania i wmawiano mi ze tak naprawde wydaje mi sie ze jem, a widocznie musze nie jesc skoro nie wracam do normalnej wagi. (mam bmi 17,9 obecnie, nie jest to tak zle ale tez niepokoi mnie ze nie jest w normie i ze moja waga stoi w miejscu, niewazne ile zjem) moi rodzice nie sa chudzi wiec to nie jest sprawa genow. jestem alergikiem, astmatykiem i mam zaburzenia depresyjno-lekowe. bardzo duzo spie i szybko sie mecze. chcialabym wykluczyc celiakie, zastanawiam sie czy najpierw nie zrobic badan krwi w tym kierunku. czy jest to mozliwe w panstwowej przychodni? nie wiem czy moj przypadek kwalifikuje sie do podejrzen, nie chce robic od razu biopsji i gastroskopii na hurra, zwlaszcza ze kosztuje majatek w warszawie.
chcialabym poznac Waszą opinię co do mojej sytuacji. pozdrawiam.
Evelinecka

Post autor: Evelinecka »

Lisek pisze:nie wiem czy moj przypadek kwalifikuje sie do podejrzen

Jesli chodzi o objawy to zajrzyj tutaj:
http://www.celiakia.org/index.php?lang= ... oba.objawy
Lisek pisze:nie chce robic od razu biopsji i gastroskopii

Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. Tak niestety wszystko jest drogie moim zdaniem powinnaś pójść do lekarza gastrologa lub pierwszego kontaktu i z nim porozmawiać... (Mogą Ci dać skierowania na bezpłatne badania)Prawdopodobnie jesteś z Warszawy..także w tym wątku znajdziesz polecanych lekarzy topics8/lekarze-polecani-vt149,120.htm
Awatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: mama Krzysia »

Mam pytania na które nie potrafię znaleść odpowiedzi,od 1,5 roku stosuję dietę bg.u syna i męża,syn tyje natomiast mąż w ciągu pół roku schudł 6 kg.Co może być przyczyną ,jak ma przytyć?
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Awatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: manu666 »

Mam identyczny problem jak Lisek. 1,5 roku jestem na diecie i nie potrafie przytyc i rowniez jem mnooooostwo!!!! i ostatnio ograniczylem nawet wysilek fizyczny, tarczyce tez mam ok:) takze nie jestem w stanie Ci pomoc, bo mam identyczny problem <sciana>
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
ODPOWIEDZ