Przedstaw się :)

Jesteś nowy na forum?
Przedstaw siebie innym użytkownikom, zapoznaj się z instrukcją funkcji Szukaj.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Danka »

Witajcie!
Jestem mamą 14-letniego Krzysia, który właściwie od urodzenia był alergikiem (mleko, jajka), ale tak gdzieś od roku zaczął mieć problemy z ciągłymi biegunkami i bólami brzucha. Różne badania na pasożyty, grzyby i inne świństwa nic nie wykazały. Na szczęście naszym "żelaznym" domowym daniem w przypadku "brzuszkowych kłopotów" jest ryż z jabłkami - kiedy czuł sie gorzej, było to jego główne pożywienie.
W pewnej chwili padło hasło " a może gluten"?
Zrobiliśmy badania z krwi na przeciwciała i tego samego dnia odstawiłam mu gluten (Wyniki miały być po 3 tygodniach, były po ponad 4). Od tego czasu - minęły 2 miesiące - jak ręką odjął. Miał jedną (JEDNA!!) biegunke - równo tydzień po pizzy zjedzonej na wyjeździe - przedtem zwykle 2-3 na tydzień.
Nie wiem, czy Krzyś ma celiakię - ale na pewno wiem, że gluten mu szkodzi.
Do gastrologa, który podobno zna sie na nietolerancji glutenu, idziemy dopiero 4 lutego.
A na razie czytamy b.dokładnie wszystkie składniki i dokształcamy się (to znaczy ja się dokształcam) czytając to forum. To dobrze, że jesteście!
Ostatnio zmieniony wt 22 sty, 2008 22:54 przez Danka, łącznie zmieniany 2 razy.
Tas
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Tas »

dziewczynka, lat 23, na diecie od prawie zawsze :)

dzień dobry wszystkim :)
kasian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kasian »

Dzień dobry - Witam wszystkich
Jestem mamą 3 letniej Martusi, która niestety też choruję na te chorobę. Zdiagnozowano ją jak ukończyła roczek - w momencie kiedy zaczęłam wprowadzać gluten.. silne biegunki wymioty. badania kału na pasożyty były ok.Aż w końcu pani doktor stwierdziła ze to musi być uczulenie na gluten...zrobiłyśmy gastroskopię badania krwi, usg brzuszka i rzeczywiście - zespół złego wchłaniania - tak brzmiała diagnoza. Martusia jest na diecie - ale trudno takiego szkraba upilnować - zwłaszcza ze ona doskonale wie że to czego nie powinna jeść smakuje najlepiej. Kiedy coś "złapie" - to od razu ma biegunkę - więc reaguje natychmiast biegunką i bólem brzuszka.
Bardzo ciesze się ze znalazłam tak fajną stronkę - pozdrawiam serdecznie :)
anna25
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: anna25 »

Witam :) Nazywam sie Ania i nie choruje na celiake.Jednak miałam styczność z takimi osobami i jestem świadoma różnych niedogodnień jakie musicie wszyscy znosić.Opiekowałam sie dziewczynką która miała diete bezglutenową i wiem ile to zachodu by dostac produkt itp.Od jakiegos czasu myśle o założeniu własnego sklepu z takimi produktami o możliwie jak najwiekszym wyborze produktów.uwazam ze to nie ludzkie traktować tak ludzi i utrudniać im dostęp do czegoś tak niezbędnego jak żywność!!!!Postarm sie to zmienić chociaz by we własnym mieście w którym nie ma ani jednego takiego punktu.
gorąco wszystkich pozdrawiam :043:
paulinka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: paulinka »

Witam
Jestem mamą 4-letniego Maksymilianka i właśnie dowiedziałam się, że jest uczulony na gluten. Znalazłam to forum i postanowiłam się zarejestrować gdyż zupełnie nie mam pojęcia gdzie szukać produktów bezglutenowych i gdzie ten gluten się znajduje. HEEEEEEEEELP
AnetaA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AnetaA »

Witam,właśnie się zarejestrowałam i nie wiem jeszcze czy jestem chora-badania w trakcie, ale z tego co już mam, przyznam niewiele rozumiem, choć trochę mi sie rozjaśniło,bo sporo już rzeczy znalazłam na tym forum,pozdrawiam
Awatar użytkownika
LittleAngel:-)
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: LittleAngel:-) »

Cześć
jestem mamą 4 letniego szkraba, u którego zdiagnozowano celiakię pod koniec zeszłego roku. Najpierw "zachorował" na cukrzycę a za tydzień dowiedziliśmy się o celiakii, to był dla nas szok, i jest do dziś, ;( .... celiakia nie dawała właściwe żadnych objawów, synek rozwijał się bardzo dobrze, nie miała żadnych sensacji gastrycznych :-(
Właściwe tzn. bez szkody dla małego, prowadzenie obu tych chorób jednocześnie jest wyjątkowo trudne,dlatego chciałabym jak najwięcej wiedzieć na ten temat, dlatego Tu jestem :D
Jak na razie nie znalazłam na forum "nikogo" kto ma takie "podwójne" wątpliwe !!!! szczęście chorobowe ... ale jestem tu od niedawna...
Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów, życząc im wytrwałości :569: i bezmiaru ludzkiej życzliwości w nieprzychylnej codzienności dnia każdego ...
mama Bezglutka - diagnoza - listopad 2007,
również mama na diecie bg, tata na diecie bg...
grygula
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grygula »

19 lat uczulona od urodzeia :)
aneczek
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: aneczek »

Witam. Nie wiem czy jestem chora na celiakię, jestem tylko bardzo chuda i zaczynam szukać przyczyn takiego stanu rzeczy, na forum trafiłam oczywiście przypadkiem, ale prrzeczytałam tu kilka postów które bardzo mnie zainteresowały. Pozdrawiam wszystkich.
karina
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: karina »

zaczynam... jestem mamą, zieloną mamą i zaczynam sie uczyć, żeby moje maleństwo mogło "normalnie" żyć :/ dzięki wielkie za forum!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
arturgrl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arturgrl »

witam !!! mam na imie Artur mam 24 lata celiakia zdiagnozowana w 2007 mieszkam we Włocławku liczę na pomoc bardziej doświadczonych forumowiczow bo jak na razie dieta bezglutenowa dla mnie to kosmos ;( pozdrawiam
beela
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: beela »

Witam.Na diecie jestem ok.pol roku.Diagnoza to przewlekle zapalenie zoladka i celiakia III stopnia no i wysokie miana przeciwcial.Schudlam 8kg.Zamiast zatwardzen wreszcie normalne stolce.Pozdrawiam! :D
Awatar użytkownika
Wilow
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Wilow »

Witajcie,

Mam 25 lat, na celiakię choruję od urodzenia. Przyzwyczaiłam się już choć czasami jest strasznie trudno... Forum znalazłam jakiś czas temu i fajnie że jest...

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Pozdrawiam
Obrazek
Drifter
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Drifter »

Witam :)
makusma
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: makusma »

Witam wszystkich.
Od kilku dni przeglądam to forum i zapewne tak już zostanie, gdyż również mnie dotknął problem diety bezglutenowej. U mojego 17-miesięcznego synka zdiagnozowano nietolerancję na gluten. Zaczynamy dietę i to forum jest dla mnie źródłem wiedzy.
ODPOWIEDZ