Badanie u osoby z podejrzeniem nietolerancji glutenu
Moderator: Moderatorzy
Badanie u osoby z podejrzeniem nietolerancji glutenu
Witam wszystkich. Jestem tu nowa i mam do Was pytanie. Będę bardzo wdzieczna za pomoc. W lutym będąc na wczasach lekarz powiedziła, ze podejrzewa uczulenie na gluten i tyle. Podała mi namiary na Gliwice gdzie mogę wysałć krew i zbadać na okoliczność tej nietolerancji. Jestem z Białegostoku i tu moje pytanie, co tak naparwdę powinnam zbadać. Przeczytałam kilka postów na tym forum i szczerze powiedziwszy zgłupiałm na bank. Czy takie badanie moge zrobić w Białymstoku?
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi.
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi.
Na początek przeczytaj FAQ, czyli najpopularniejsze pytania i odpowiedzi. Jest też pytanie dotyczące badań, gdzieś w środku postu.
link do FAQ
Jest też temat o lekarzach polecanych lekarze polecani - link , może trafisz kogoś bliżej - na pewno w Suwałkach jest doktor Zimnicki, jak w Białymstoku to nie wiem.
link do FAQ
Jest też temat o lekarzach polecanych lekarze polecani - link , może trafisz kogoś bliżej - na pewno w Suwałkach jest doktor Zimnicki, jak w Białymstoku to nie wiem.
Ostatnio zmieniony wt 19 lut, 2008 22:12 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Sheep, dzięki za info, poczytałam i niestety trzeba iść znów do lekarza i upierać sie przy swoim. Wczesniej usłyszłam, że jak sie chce to wszystko można znaleźć, ech nie wiem od czego zacząć. Lekarzy w Białymstoku nikt nie polecił.
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2008 12:44 przez maro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
a czy to nie z północno - wschodniej Polski był ten lekarz na konferencji ? może z Suwałk ?
Generalnie w diagnostyce facet wydawał się kompetentny
edit: już wiem:
Dr nauk medycznych Piotr Zimnicki, ordynator oddziału chorób wewnętrznych i gastrologii w szpitalu wojewódzkim w Suwałkach,
Generalnie w diagnostyce facet wydawał się kompetentny
edit: już wiem:
Dr nauk medycznych Piotr Zimnicki, ordynator oddziału chorób wewnętrznych i gastrologii w szpitalu wojewódzkim w Suwałkach,
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2008 16:08 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
- Magdalaena
- -#Moderator
nie no daleko nie jest
ale żeby w Białym nic nie było
Najgorsze jest to że ja nawet nie jestem pewna czy mam tę nietolerancje bo nie mam żadnych badań. Z obserwacji tylko wynika, ze miesiąc bez glutenu sprzyja mojej cerze na rękach, braku migren i wyzbyciem sie obrzydliwego kaszelku.
Konkluzja trzeba odwiedzic znajmomych w Suwałkach.

Konkluzja trzeba odwiedzic znajmomych w Suwałkach.
maro, na pewno w Białymstoku można zrobić zarówno badanie na przeciwciała jak i gastroskopię. Jeśli chcesz to zrobić jak najtaniej, to po skierowanie do lekarza rodzinnego i do gastrologa, z tym że jeśli nie masz znajomości, to pewnie poczekasz kilka miesięcy. A jeśli zależy ci na czasie, to prywatnie do gastrologa.maro pisze:nie no daleko nie jestale żeby w Białym nic nie było
Najgorsze jest to że ja nawet nie jestem pewna czy mam tę nietolerancje bo nie mam żadnych badań.
Możesz też spróbować skontaktować się z dr Zimnickim, może poda ci namiary do lekarza z Białegostoku.
I jeszcze jedna sprawa, jak już pewnie przeczytałaś na forum, lepiej nie przechodzić na dietę przed zrobieniem badań.
Nastka, dzięki za odpowiedź. Ja juz jestem na diecie bezglutenowej od miesiaca został mi jeszcze tydzień. To przez przypadek w sumie bo jestem na diecie owocowo warzywnej a ona sama w sobie jest bezglutenowa. Widze ogormną różnice szczególnie na skórze. Zdaje więc sobie sprawę, ze winiki moga być zafałszowane. Po tym tygodniu zadzwonie do Suwałk i zapytam o możliwości w Białymstoku.
Nastka czy bedąc na diecie bezglutenowej można nie jeść miesa? Czy jest ono niezbedne?
Nastka czy bedąc na diecie bezglutenowej można nie jeść miesa? Czy jest ono niezbedne?
Nie jestem Nastką, ale odpowiem.Nastka czy bedąc na diecie bezglutenowej można nie jeść miesa? Czy jest ono niezbedne?

- Rafal_tata
- -#Moderator
to nie jest tak, że jak na forum nikt nic nie polecił, to już na pewno nie ma... Nie wierze, żeby w takim mieście nie nie było lekarza i poradni gastroenterologicznej. Tak samo z badaniami, musi się dać zrobić na miejscu, tyle, że i tak wyślą do Warszawy, bo chyba wszystkie laboratoria tak robią. To, które znam w Krakowie na pewno tak robi.maro pisze:ale żeby w Białym nic nie było
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Nic dodać nic ująć 
Ale może jednak coś dodam
Jeśli masz celiakię i kosmki jelitowe są wyniszczone, to surowe owoce i warzywa na początku mogą być również ciężkostrawne.
Jeśli chodzi natomiast o mięso, wszystko zależy od tego, jak sobie poradzi twój organizm, czy będzie dobrze wchłaniał. Ja na początku diety nawet zwiększyłam dawkę mięsa ze względu na niski poziom żelaza.
Myślę że bezglutenową i bezmięsną da się pogodzić, jednak trzeba być ostrożnym. Na twoim miejscu, gdybym nie musiała, to bym nie wykluczała całkowicie. Może się to odbić na portfelu, bo będzie trzeba je zastąpić np. produktami sojowymi, które są drogie (z wyjątkiem ziaren), a jeśli nie kupować to przyrządzać w domu, co wiąże się z czasem i wytrwałością.
Ale póki co, to diagnoza.

Ale może jednak coś dodam

Jeśli masz celiakię i kosmki jelitowe są wyniszczone, to surowe owoce i warzywa na początku mogą być również ciężkostrawne.
Jeśli chodzi natomiast o mięso, wszystko zależy od tego, jak sobie poradzi twój organizm, czy będzie dobrze wchłaniał. Ja na początku diety nawet zwiększyłam dawkę mięsa ze względu na niski poziom żelaza.
Myślę że bezglutenową i bezmięsną da się pogodzić, jednak trzeba być ostrożnym. Na twoim miejscu, gdybym nie musiała, to bym nie wykluczała całkowicie. Może się to odbić na portfelu, bo będzie trzeba je zastąpić np. produktami sojowymi, które są drogie (z wyjątkiem ziaren), a jeśli nie kupować to przyrządzać w domu, co wiąże się z czasem i wytrwałością.
Ale póki co, to diagnoza.
Ostatnio zmieniony ndz 24 lut, 2008 14:05 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Myślę, że poradnia gastro.. jest, pisałam do dziewczyny z Białegostoku z forum ale jeszcze mi nie odpisała. Tak jak mówicie najpierw diagnoza potem dieta. Ja nie mam problemów z jedzeniem surowych warzyw, a mięsa nie jem raczej z przekonań niż z obowiązku. Dlatego jak tylko skończę dietę zrobię badania i potem sie zobaczy. Dam Wam znać, czy dołączyłam do szacownego grona osób bezglutenowych.
Nastka niestety produkty sojowe nie zastępują tak naprawdę miesa, soja ma wiecej białka od mięsa i na nią też trzeba uważać. A do gotowania w domu jestem przyzwyczajona, moi znajomi tez sa kochani i zawsze robią dla mnie oddzielne dania. Więc jak do tego dojdzie unikanie glutenu to myślę, że sobie poradzę. Dla mnie jedynym problemem byłaby komunia, ale po przeczytaniu wątków na forum też powinnam dac sobie radę.
W ogóle bardzo sie cieszę, że trafiłam na to forum, sama działm w stowarzyszeniu i uważam, ze ludzie ze stowarzyszeń maja dużą wiedzę i chcą pomagac innym. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Nastka niestety produkty sojowe nie zastępują tak naprawdę miesa, soja ma wiecej białka od mięsa i na nią też trzeba uważać. A do gotowania w domu jestem przyzwyczajona, moi znajomi tez sa kochani i zawsze robią dla mnie oddzielne dania. Więc jak do tego dojdzie unikanie glutenu to myślę, że sobie poradzę. Dla mnie jedynym problemem byłaby komunia, ale po przeczytaniu wątków na forum też powinnam dac sobie radę.
W ogóle bardzo sie cieszę, że trafiłam na to forum, sama działm w stowarzyszeniu i uważam, ze ludzie ze stowarzyszeń maja dużą wiedzę i chcą pomagac innym. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Białystok by google:Rafal_tata pisze:Nie wierze, żeby w takim mieście nie nie było lekarza i poradni gastroenterologicznej.
http://www.gastromed.info/
http://www.eskulap.iig.pl/gastroskopia.html
Jak się nie uda tutaj, to można szukać tu:
http://www.bialystokonline.pl
A może poszukać tu?
http://www.bialystok.jard.pl/index.php? ... dnie&str=0
google... mała rzecz, a cieszy...