Badanie u osoby z podejrzeniem nietolerancji glutenu

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

maro
Nowicjusz
Nowicjusz

Badanie u osoby z podejrzeniem nietolerancji glutenu

Post autor: maro »

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i mam do Was pytanie. Będę bardzo wdzieczna za pomoc. W lutym będąc na wczasach lekarz powiedziła, ze podejrzewa uczulenie na gluten i tyle. Podała mi namiary na Gliwice gdzie mogę wysałć krew i zbadać na okoliczność tej nietolerancji. Jestem z Białegostoku i tu moje pytanie, co tak naparwdę powinnam zbadać. Przeczytałam kilka postów na tym forum i szczerze powiedziwszy zgłupiałm na bank. Czy takie badanie moge zrobić w Białymstoku?
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Na początek przeczytaj FAQ, czyli najpopularniejsze pytania i odpowiedzi. Jest też pytanie dotyczące badań, gdzieś w środku postu.
link do FAQ

Jest też temat o lekarzach polecanych lekarze polecani - link , może trafisz kogoś bliżej - na pewno w Suwałkach jest doktor Zimnicki, jak w Białymstoku to nie wiem.
Ostatnio zmieniony wt 19 lut, 2008 22:12 przez Sheep, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

Sheep, dzięki za info, poczytałam i niestety trzeba iść znów do lekarza i upierać sie przy swoim. Wczesniej usłyszłam, że jak sie chce to wszystko można znaleźć, ech nie wiem od czego zacząć. Lekarzy w Białymstoku nikt nie polecił.
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2008 12:44 przez maro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

a czy to nie z północno - wschodniej Polski był ten lekarz na konferencji ? może z Suwałk ?
Generalnie w diagnostyce facet wydawał się kompetentny

edit: już wiem:
Dr nauk medycznych Piotr Zimnicki, ordynator oddziału chorób wewnętrznych i gastrologii w szpitalu wojewódzkim w Suwałkach,
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2008 16:08 przez Magdalaena, łącznie zmieniany 1 raz.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

Magdalaena, dzięki do Suwałk kawałek, ale zadzwonie moze telefonicznie udzielą mi odpowiedzi, od czego mam zacząć
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

z warszawskiego punktu widzenia to w zasadzie rzut beretem ;-)
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

nie no daleko nie jest :D ale żeby w Białym nic nie było :okulary2: Najgorsze jest to że ja nawet nie jestem pewna czy mam tę nietolerancje bo nie mam żadnych badań. Z obserwacji tylko wynika, ze miesiąc bez glutenu sprzyja mojej cerze na rękach, braku migren i wyzbyciem sie obrzydliwego kaszelku.
Konkluzja trzeba odwiedzic znajmomych w Suwałkach.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

maro pisze:nie no daleko nie jest :D ale żeby w Białym nic nie było :okulary2: Najgorsze jest to że ja nawet nie jestem pewna czy mam tę nietolerancje bo nie mam żadnych badań.
maro, na pewno w Białymstoku można zrobić zarówno badanie na przeciwciała jak i gastroskopię. Jeśli chcesz to zrobić jak najtaniej, to po skierowanie do lekarza rodzinnego i do gastrologa, z tym że jeśli nie masz znajomości, to pewnie poczekasz kilka miesięcy. A jeśli zależy ci na czasie, to prywatnie do gastrologa.
Możesz też spróbować skontaktować się z dr Zimnickim, może poda ci namiary do lekarza z Białegostoku.
I jeszcze jedna sprawa, jak już pewnie przeczytałaś na forum, lepiej nie przechodzić na dietę przed zrobieniem badań.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

Nastka, dzięki za odpowiedź. Ja juz jestem na diecie bezglutenowej od miesiaca został mi jeszcze tydzień. To przez przypadek w sumie bo jestem na diecie owocowo warzywnej a ona sama w sobie jest bezglutenowa. Widze ogormną różnice szczególnie na skórze. Zdaje więc sobie sprawę, ze winiki moga być zafałszowane. Po tym tygodniu zadzwonie do Suwałk i zapytam o możliwości w Białymstoku.
Nastka czy bedąc na diecie bezglutenowej można nie jeść miesa? Czy jest ono niezbedne?
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Nastka czy bedąc na diecie bezglutenowej można nie jeść miesa? Czy jest ono niezbedne?
Nie jestem Nastką, ale odpowiem. :D Oczywiście, że można nie jeść, tak jak na każdej innej diecie leczniczej-eliminacyjnej. I tak samo jego brak należy suplementować odpowiednio dobranymi innymi składnikami. Zwłaszcza że celiacy na ogół mają problemy ze zbyt niskim żelazem we krwi. Nie jestem wegetarianką, więc się nie znam, ale soja i cała reszta... częściowo załatwiają rzecz. + suplementy w tabletkach. Tylko jedno zastrzeżenie! Na początku diety organizm jest wyniszczony, może być znacznie obniżone wchłanianie. Z tego względu nie tylko mięso, ale i inne składniki odżywcze słabiej się wchłaniają. Poza tym na początku leczenie zalecana jest dieta lekkostrawna, wykluczone są produkty wzdymające. Więc strączkowe raczej odpadają. Ale tylko na początku. Później, gdy organizm je dobrze toleruje, nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań. :okulary:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

maro pisze:ale żeby w Białym nic nie było
to nie jest tak, że jak na forum nikt nic nie polecił, to już na pewno nie ma... Nie wierze, żeby w takim mieście nie nie było lekarza i poradni gastroenterologicznej. Tak samo z badaniami, musi się dać zrobić na miejscu, tyle, że i tak wyślą do Warszawy, bo chyba wszystkie laboratoria tak robią. To, które znam w Krakowie na pewno tak robi.
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Nic dodać nic ująć :)
Ale może jednak coś dodam ;)
Jeśli masz celiakię i kosmki jelitowe są wyniszczone, to surowe owoce i warzywa na początku mogą być również ciężkostrawne.
Jeśli chodzi natomiast o mięso, wszystko zależy od tego, jak sobie poradzi twój organizm, czy będzie dobrze wchłaniał. Ja na początku diety nawet zwiększyłam dawkę mięsa ze względu na niski poziom żelaza.
Myślę że bezglutenową i bezmięsną da się pogodzić, jednak trzeba być ostrożnym. Na twoim miejscu, gdybym nie musiała, to bym nie wykluczała całkowicie. Może się to odbić na portfelu, bo będzie trzeba je zastąpić np. produktami sojowymi, które są drogie (z wyjątkiem ziaren), a jeśli nie kupować to przyrządzać w domu, co wiąże się z czasem i wytrwałością.
Ale póki co, to diagnoza.
Ostatnio zmieniony ndz 24 lut, 2008 14:05 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Myślę, że poradnia gastro.. jest, pisałam do dziewczyny z Białegostoku z forum ale jeszcze mi nie odpisała. Tak jak mówicie najpierw diagnoza potem dieta. Ja nie mam problemów z jedzeniem surowych warzyw, a mięsa nie jem raczej z przekonań niż z obowiązku. Dlatego jak tylko skończę dietę zrobię badania i potem sie zobaczy. Dam Wam znać, czy dołączyłam do szacownego grona osób bezglutenowych. :D

Nastka niestety produkty sojowe nie zastępują tak naprawdę miesa, soja ma wiecej białka od mięsa i na nią też trzeba uważać. A do gotowania w domu jestem przyzwyczajona, moi znajomi tez sa kochani i zawsze robią dla mnie oddzielne dania. Więc jak do tego dojdzie unikanie glutenu to myślę, że sobie poradzę. Dla mnie jedynym problemem byłaby komunia, ale po przeczytaniu wątków na forum też powinnam dac sobie radę.

W ogóle bardzo sie cieszę, że trafiłam na to forum, sama działm w stowarzyszeniu i uważam, ze ludzie ze stowarzyszeń maja dużą wiedzę i chcą pomagac innym. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: kabran »

Rafal_tata pisze:Nie wierze, żeby w takim mieście nie nie było lekarza i poradni gastroenterologicznej.
Białystok by google:
http://www.gastromed.info/
http://www.eskulap.iig.pl/gastroskopia.html
Jak się nie uda tutaj, to można szukać tu:
http://www.bialystokonline.pl
A może poszukać tu?
http://www.bialystok.jard.pl/index.php? ... dnie&str=0

google... mała rzecz, a cieszy... ;)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
maro
Nowicjusz
Nowicjusz

kabran,
google... mała rzecz, a cieszy...
zuch dziewczynka :)
ODPOWIEDZ