Badanie sposobu żywienia celiaków

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Badanie sposobu żywienia celiaków

Post autor: Sheep »

:569: Pani dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z SGGW zamierza prowadzić badania na temat sposobu żywienia u osób z celiakią lub na diecie bezglutenowej.

Chodzi o to, żebyśmy się dowiedzieli, czy się sensownie odżywiamy, czy nie mamy niedoborów pierwiastków, witamin, lub nadmiaru kalorii np.

Badanie polega na tym, że delikwent zapisuje dokładnie wszystko, co jadł przez trzy dni (dwa dni zwykłe, jeden świąteczny, np niedziela czy imieniny czy coś w tym stylu).
Zapisuje się jakiej firmy był produkt i ile się go zjadło, ale dokładnie. Nie jest to specjalnie kłopotliwe ;)

Potem się przynosi jadłospis, a pani dr mierzy zawartość tkanki tłuszczowej, wody itp w organizmie, BMI, szacuje nasze minimalne zużycie kalorii, i zabiera jadłospis, który po jakimś czasie będzie analizowany.

Do badań poszukiwane są osoby dorosłe z celiakią, w tej chwili najchętniej kobiety, bo jak mi pani powiedziała, ma już około 11 pań, które zgłosiły udział w badaniu, a minimalna wielkość próby to ok. 20 osób. Więc panów by się musiało zgłosić od razu 20, jak będzie ich mniej, to badanie nie będzie prowadzone.

Zachęcam do zgłaszania się, nie jest to specjalnie kłopotliwe, a normalnie dietetycy biorą za taką ocenę niemałą kasę :D

Najprościej mają osoby z Warszawy lub okolic, bo przynajmniej jedna wizyta osobista jest konieczna w tym badaniu, ale dr mówiła, że jeśli ktoś np. będzie w czasie wakacji w Warszawie albo chociaż przejazdem, to jest duże prawdopodobieństwo, że uda się umówić na wizytę.

Podaję namiary:

dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak
Zakład Dietetyki
Katedra Dietetyki
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
tel. 022 59 370 22

adres mejlowy: joanna_myszkowska_ryciak(at)sggw.pl
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

Zgłosiłam się na to badanie. Wizytę mam w poniedziałek. Ty byłaś już sheep? Jak oceniasz to badanie? Jak wyniki? :) , jesli można spytać:)
A spisywanie dokładnie co się jadło, nie, to w ogóle nie jest kłopotliwe ;) ;)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Magdalaena »

Ja już byłam na badaniu. Spisywanie jedzenia odebrałam jako kłopotliwe ale do zniesienia. Najgorsza była konieczność powstrzymania się od jedzenia i picia przez 4 godziny przed badaniem (upał). Wyników jeszcze nie dostałam.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Magdalaena pisze:Najgorsza była konieczność powstrzymania się od jedzenia i picia przez 4 godziny przed badaniem (upał).
Ups, zapomniałam o tym :oops:
To prawda, przez to, że się bada zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie trzeba nie jeść i nie pić na 4 godz przed.

Mnie się podobało, to fajnie wiedzieć, ile czego się ma w organizmie. Wyszło mi minimalne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 1100 kcal np (na same funkcje życiowe, gdyby się tylko leżało i nic nie robiło), a normalne zużycie kalorii ok. 1600.
Co do samego jadłospisu, to też jeszcze nie dostałam wyników, ale pani dr uprzedzała, że trochę czasu jej to może zająć. Wyobraźcie sobie jakie to żmudne wklepać w program te wszystkie produkty :galy:
Obrazek
idka_7
Forumowicz
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: idka_7 »

I jak? Czy są już jakieś wyniki? Zaciekawiło mnie to badanie.
ODPOWIEDZ