Prosze o pomoc - podejrzenie celiakii... Ale czy napewno???

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: UlotnaChwila2005 »

Rafal_tata pisze:przeciwciała u celiaków są, albo ich nie ma...
A jeśli zostaną już wykryte? Myślę, że to już jest jakieś zbliżenie do trafnej diagnozy. Kilka dni temu robiłam testy i alergia na gluten i mąki jest u mnie napewno. Wiem, że alergia na gluten a celiakia nie są sobie równe. Ale bardzo spadam z wagi, mam za szybką przemianę materii i ogólnie strasznie osłabiona jestem od 1,5 roku od jakichś wyniszczających antybiotyków. Wcześniej nie byłam nawet uczulona na gluten, więc mogę tylko mniemać, że tamte antybiotyki zapoczątkowały moje problemy i uczulenie. W brzuchu miałam rewolucje, gastrolog nic nie powiedział, kardiolog robił badania, odesłali mnie do nefrologa, pulmunologa (miałam astmę). Wszystkie badania były w normie. Ktoś wreszcie kazał zwrócić uwagę na objawy i przebieg (nie)leczonej celiakii. Po kilkudniowej diecie czuję się dużo lepiej i to jest już mój mały sukces. Zobaczymy co za jakiś czas badania pokażą, póki co z krwi. Bo nie ukrywam, że perspektywa biopsji i tych spraw nie wywołuje u mnie optymizmu...
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Cecylia »

Być może nie masz zbyt szybkiej przemiany materii (ja tak również uważałam) lecz jedynie to, że Twój organizm nie przyswaja jedzonka i mimo opychania się efekt jest odwrotny, sama doszłam do wagi 4o kg :oops: . Od momentu diety już nie muszę jeść podwójnych porcji.... organizm zaczął przyswajać żywność bg i chyba za jakiś czas i moja waga się podniesie.
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Być może nie masz zbyt szybkiej przemiany materii (ja tak również uważałam) lecz jedynie to, że Twój organizm nie przyswaja jedzonka i mimo opychania się efekt jest odwrotny, sama doszłam do wagi 4o kg :oops: . Od momentu diety już nie muszę jeść podwójnych porcji.... organizm zaczął przyswajać żywność bg i chyba za jakiś czas i moja waga się podniesie.
Cecylia może tak jest- bo teraz odziwo jest w tych sprawach wyraźna poprawa :) zobaczymy, co czas pokaże. Cieszę się, że wreszcie trafiłam na odpowiednie forum :)
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Głowa do góry, a sama biopsja nie jest czymś nie do przeżycia więc aby mieć 100% pewność i to badanie powinnaś zrobić (ja miałam na śpiocha).... ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Chociaż tyle, że można na śpiocha. Będę musiała to przemyśleć dokładnie... Chociaż no nie ukrywam, że przeraża mnie to badanie :) Zaczynam i tak od krwi tylko muszę zacząć jeść normalnie. A tak mi dobrze na diecie dla bezglutków :)
Ostatnio zmieniony sob 19 lip, 2008 15:26 przez UlotnaChwila2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Jeśli mogę jeszcze słowo to sprawdź sobie poziom wapnia i żelaza.....
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziękuję za poradę, zrobię zrobię ;) Badania krwi robię stosunkowo często, przynajmniej raz, dwa w roku. Nigdy nie miałam anemii i wszystko było w normie, swego czasu nawet groziła mi hiperwitaminoza :) od małego w moim domu gotowało się dietetycznie, niskotłuszczowo i zdrowo. Ale całe życie nie było roku żebym nie miała ze 2,3 antybiotyków. Jak byłam młodsza antybiotyki walono we mnie średnio ok 6 razy w roku.
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

To rzeczywiście często... :053: ja będąc już pod stałą kontrolą gastroenterologa badania krwi robię co miesiąc (na poziom wapnia i żelaza)- gastroskopię co pół roku a na kolonoskopię wybieram się w listopadzie czyli rok po pierwszym badaniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

oj, tak często? ehh.. a gastroskopia w jakim celu? też związana z celiakią? czy masz dodatkowo wrzody? powiedz mi jeszcze czym różni się gastroenterolog od gastrologa. Pytam, bo w moich okolicach nie ma tego pierwszego :/
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Miałam pobierane wycinki z części zaopuszkowej dwunastnicy, jak wspomniałam wcześniej już przy gastroskopii lekarz postawił trafną diagnozę. Wcześniej gdy miałam robioną gastroskopię przez specj.chorób wewnętrz. diagnoza była jedną wielką pomyłką- stwierdzono przepuklinę rozworu przełykowego przepony :036: nic to nie dało gdyż tak z atakami boleści brzucha i torsjami trafiałam na pogotowie.
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

zadam w takim razie być może prymitywne pytanie, jako że jestem 'początkująca' w dziedzinie celiakii. Skoro dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego, a z jelita cienkiego pobiera się wycinek i to miałaś zrobione przy gastroskopii, czym zatem jest biopsja jelita?
Ostatnio zmieniony sob 19 lip, 2008 17:01 przez UlotnaChwila2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Sheep »

Cecylia Wilińska pisze:gastroskopię co pół roku
Jeśli można spytać - czemu co pół roku? :zdziw:
Przecież to jest takie inwazyjne badanie, a skoro już wiadomo, że celiakia jest, to po co męczyć swój organizm?
Obrazek
Awatar użytkownika
Cecylia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Takie miałam zalecenia przez lekarza... być może spowodowane było to tym iż miałam zmiany zapalne o dużym nasileniu, zauważcie w jakim wieku dowiedziałam się o chorobie... przypuszczam, że przez tyle lat choroba poczyniła ogromne spustoszenia w organiźmie. W tej chwili wolę dmuchać na zimne i ściśle przestrzegam zaleceń swych lekarzy.....
Obrazek
Awatar użytkownika
UlotnaChwila2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Oby było coraz lepiej :) Napewno z resztą będzie, jesteś "pod obserwacją" cały czas. A ja naprawdę trzymając dietę widzę ogromną różnicę! Tylko ciężko przechodzić po zwykłym sklepie i oglądać tony batonów i batoników patrzących na mnie :P i wołających: "nie ruszaj mnie, bo mam gluten" :P
A Ty Sheep masz od urodzenia celiakię czy nabyłaś ją? Mogę spytać o Twoje objawy? Jak zauważyłaś jestem tu nowa i chciałam się jak najwięcej dowiedzieć :)
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: krystna »

U syna oprócz przeciwciał oceniono również wygląd kosmków jelitowych z wycinka pobranego podczas gastroskopii. Dodam, że zawsze miał dobrą morfologię, również poziom żelaza i wapnia miał w normie. Miał również kłopoty ze szkliwem.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
ODPOWIEDZ