A jeśli zostaną już wykryte? Myślę, że to już jest jakieś zbliżenie do trafnej diagnozy. Kilka dni temu robiłam testy i alergia na gluten i mąki jest u mnie napewno. Wiem, że alergia na gluten a celiakia nie są sobie równe. Ale bardzo spadam z wagi, mam za szybką przemianę materii i ogólnie strasznie osłabiona jestem od 1,5 roku od jakichś wyniszczających antybiotyków. Wcześniej nie byłam nawet uczulona na gluten, więc mogę tylko mniemać, że tamte antybiotyki zapoczątkowały moje problemy i uczulenie. W brzuchu miałam rewolucje, gastrolog nic nie powiedział, kardiolog robił badania, odesłali mnie do nefrologa, pulmunologa (miałam astmę). Wszystkie badania były w normie. Ktoś wreszcie kazał zwrócić uwagę na objawy i przebieg (nie)leczonej celiakii. Po kilkudniowej diecie czuję się dużo lepiej i to jest już mój mały sukces. Zobaczymy co za jakiś czas badania pokażą, póki co z krwi. Bo nie ukrywam, że perspektywa biopsji i tych spraw nie wywołuje u mnie optymizmu...Rafal_tata pisze:przeciwciała u celiaków są, albo ich nie ma...
Prosze o pomoc - podejrzenie celiakii... Ale czy napewno???
Moderator: Moderatorzy
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
Być może nie masz zbyt szybkiej przemiany materii (ja tak również uważałam) lecz jedynie to, że Twój organizm nie przyswaja jedzonka i mimo opychania się efekt jest odwrotny, sama doszłam do wagi 4o kg
. Od momentu diety już nie muszę jeść podwójnych porcji.... organizm zaczął przyswajać żywność bg i chyba za jakiś czas i moja waga się podniesie.

- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
Cecylia może tak jest- bo teraz odziwo jest w tych sprawach wyraźna poprawaByć może nie masz zbyt szybkiej przemiany materii (ja tak również uważałam) lecz jedynie to, że Twój organizm nie przyswaja jedzonka i mimo opychania się efekt jest odwrotny, sama doszłam do wagi 4o kg. Od momentu diety już nie muszę jeść podwójnych porcji.... organizm zaczął przyswajać żywność bg i chyba za jakiś czas i moja waga się podniesie.

"Czymże jest człowiek w przyrodzie? - Nicością wobec nieskończoności, wszystkim wobec nicości, pośrodkiem między niczym a wszystkim..."
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
Chociaż tyle, że można na śpiocha. Będę musiała to przemyśleć dokładnie... Chociaż no nie ukrywam, że przeraża mnie to badanie
Zaczynam i tak od krwi tylko muszę zacząć jeść normalnie. A tak mi dobrze na diecie dla bezglutków 

Ostatnio zmieniony sob 19 lip, 2008 15:26 przez UlotnaChwila2005, łącznie zmieniany 1 raz.
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
Dziękuję za poradę, zrobię zrobię
Badania krwi robię stosunkowo często, przynajmniej raz, dwa w roku. Nigdy nie miałam anemii i wszystko było w normie, swego czasu nawet groziła mi hiperwitaminoza
od małego w moim domu gotowało się dietetycznie, niskotłuszczowo i zdrowo. Ale całe życie nie było roku żebym nie miała ze 2,3 antybiotyków. Jak byłam młodsza antybiotyki walono we mnie średnio ok 6 razy w roku.

- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
oj, tak często? ehh.. a gastroskopia w jakim celu? też związana z celiakią? czy masz dodatkowo wrzody? powiedz mi jeszcze czym różni się gastroenterolog od gastrologa. Pytam, bo w moich okolicach nie ma tego pierwszego 

Miałam pobierane wycinki z części zaopuszkowej dwunastnicy, jak wspomniałam wcześniej już przy gastroskopii lekarz postawił trafną diagnozę. Wcześniej gdy miałam robioną gastroskopię przez specj.chorób wewnętrz. diagnoza była jedną wielką pomyłką- stwierdzono przepuklinę rozworu przełykowego przepony
nic to nie dało gdyż tak z atakami boleści brzucha i torsjami trafiałam na pogotowie.

- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
zadam w takim razie być może prymitywne pytanie, jako że jestem 'początkująca' w dziedzinie celiakii. Skoro dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego, a z jelita cienkiego pobiera się wycinek i to miałaś zrobione przy gastroskopii, czym zatem jest biopsja jelita?
Ostatnio zmieniony sob 19 lip, 2008 17:01 przez UlotnaChwila2005, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie miałam zalecenia przez lekarza... być może spowodowane było to tym iż miałam zmiany zapalne o dużym nasileniu, zauważcie w jakim wieku dowiedziałam się o chorobie... przypuszczam, że przez tyle lat choroba poczyniła ogromne spustoszenia w organiźmie. W tej chwili wolę dmuchać na zimne i ściśle przestrzegam zaleceń swych lekarzy.....
- UlotnaChwila2005
- Nowicjusz
Oby było coraz lepiej
Napewno z resztą będzie, jesteś "pod obserwacją" cały czas. A ja naprawdę trzymając dietę widzę ogromną różnicę! Tylko ciężko przechodzić po zwykłym sklepie i oglądać tony batonów i batoników patrzących na mnie
i wołających: "nie ruszaj mnie, bo mam gluten"
A Ty Sheep masz od urodzenia celiakię czy nabyłaś ją? Mogę spytać o Twoje objawy? Jak zauważyłaś jestem tu nowa i chciałam się jak najwięcej dowiedzieć

A Ty Sheep masz od urodzenia celiakię czy nabyłaś ją? Mogę spytać o Twoje objawy? Jak zauważyłaś jestem tu nowa i chciałam się jak najwięcej dowiedzieć