Babka makowa bez mąki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Babka makowa bez mąki

Post autor: Agniesia »

Babka makowa bez mąki
Przepis od mojego znajomego Tadeusza Gwiaździńskiego, który dostał go z restauracji HUBERTUS, ze wsi Filzmoos w Austrii

200 g masła,
60 g cukru pudru,
szczypta mielonego cynamonu,
cukier waniliowy,
8 żółtek,
8 białek,
180 g cukru
300 g mielonego maku,
150 g drobno mielonych orzechów laskowych.

Piec rozgrzać do 170 stopni. Masło rozpuścić, a gdy całkiem wystygnie zmiksować z c. pudrem, c. waniliowym i cynamonem. Stale miksując dodawać żółtko po żółtku, aż powstanie emulsyjna masa.
Białka ubić z cukrem na kremowa masę. KONIEC PRACY MIKSEREM!
1/3 "kremu" z białek wymieszać łyżką z żółtkami. Resztę dokładnie wymieszać z makiem i orzechami. Obie masy połączyć mieszając drewnianą łyżką.
Wlać do formy do pieczenia babek, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wyrównać wierzch. Piec 70 min NA DOLNEJ SZYNIE.
Ostatnio zmieniony sob 24 sty, 2009 20:08 przez Agniesia, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Zrobiłam ta babkę na święta.
Gorąco polecam ją wszystkim amatorom maku.
Babka jest wilgotna, mięciutka,pyszna :-)
Ostatnio zmieniony pt 07 gru, 2007 19:47 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

W tym roku zrobiłam zdjęcie mojej babce

Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Agrafka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Agrafka »

Ja również zrobiłam zdjęcie mojej babce. Wstawiam je dopiero teraz bo się do tego zdjęcia dokopałam. Obrazek
Obrazek
Obrazek
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: EMILA »

Agniesia a jak ty robisz ten mak? Wystarczy go tylko sparzyć? Nie robiłam jeszcze ciasta z makiem :/
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Ja robiłam już i parząc mak i nie... w zasadzie po upieczeniu nie widzę różnicy. Tyle tylko, że przy mieleniu suchego chciałam to zrobić za szybko i popsułam maszynkę :P
Ostatnio, z braku czasu kupiłam mak mielony (taki suchy bez dodatków) i też świetnie się sprawdził.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

Agniesiu, dzięki za przepis! :) Babka naprawdę rewelacyjna! Mimo tego, że nie wyszła mi do konca z blaszki i musiałam trochę posztukować;) i polepić polewą :D , to rodzinka ciachnęła ze smakiem w jeden dzień :D A rodzinka niezbyt liczna ;)
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Kasinka »

Ja też robiłam i wyszła fantastyczna. Też nie wyszła mi do końca z blaszki, podejrzewam że:
1. dlatego, że troszkę mi się przypiekła od pieczenia na tej dolnej szynie 2. doszłam do wniosku, że musi być chyba kompletnie wystudzona, żeby się zwarła do końca...
Ale :) okrawki zjadłam sobie w sobotę wieczór, a babkę polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Wszyscy pałaszowali jak nie wiem i stwierdzili, że jest niebezpiecznie smaczna :D i ten smak, mmm
Acha, i mak sparzyłam tylko przed mieleniem, nie moczyłam go specjalnie długo. Dałam też tylko 4 jajka, bo nie starczyłoby mi na śniadanie wielkanocne. W międzyczasie masa masłowa mi zastygła, piana nie ubiła się na sztywno, dałam ciut więcej cukru a i tak wyszło pysznie, także polecam naprawdę łatwiutki przepis nawet dla laików :)
Ostatnio zmieniony pn 24 mar, 2008 23:23 przez Kasinka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
agotka_dzemik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: agotka_dzemik »

Ja robiłam w tym roku po raz pierwszy, tzn. na święta. Nie parzyłam maku tylko zmieliłam i zamiast orzechów laskowych dałam włoskie ( zrobiłam zapas w lato). Wyszło genialne, nie mogłam się najeść, moim glutkom bardzo smakowało. To już zawsze będę piekła, gdyż marzyłam o makowcu a ten lepszy niż normalna glutowa strucla z makiem.
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zokka »

Zamierzam zrobić tę babeczkę niebawem powiedzcie co z tym przywieraniem do blachy? Czy trzeba poczekać z wyjmowaniem aż ostygnie?
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: -ania- »

zokka, wydaje mi się, że Kasinka ma rację - babka musi całkowicie wystygnąć przed wyjęciem. Ja w każdym bądź razie w tym roku tak spróbuję.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
zokka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zokka »

No kochani, wprawdzie zdjęcia nie zrobiłam , ale babeczka wyszła rewelacja, z foremki wyjęłam po ostygnięciu, nic sie nie pokruszyła, bardo dziękuję za wskazówki.
chypre
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: chypre »

Ciasto jest REWELACYJNE!!!!!!!!!!!!!! Nie mam problemu z przywieraniem, bo wykładam blachę papierem, natomiast przypaliłam już 2 razy bo mi się wydawało blade :) od spodu blade nie było :) I teraz dwie recenzje świadczące o cieście - mój syn, który nie lubi makowca wyżarł mi połowę :) koleżanka z pracy na pierwszy rzut oka oceniła "łe, wygląda jak jakiś razowiec" a potem na końcu korytarza usłyszałam jak krzyczy w pokoju "jakie to dobre!". :) Jajek też dałam mniej, za pierwszym razem z wymienionego przez Kasię powodu, a potem już z oszczędności, białka ani razu nie ubiły mi się na sztywno ale jak widać to nie rzutuje, mak najpierw parzyłam i nie mogłam go wydłubać z młynka więc sobie darowałam i też jest ok.
Ostatnio zmieniony wt 06 paź, 2009 11:33 przez chypre, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator

Dla tych, którym przepis wydaje się pracochłonny... na rynku jest dostępny mak mielony i tarte orzechy. Czas przygotowania ciasta bardzo się skraca :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
Nikque
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Nikque »

Hmmm... brzmi pysznie... czy ktoś do tej babki dodawał bakalie? bo jakoś mnie korci, żeby coś dodać... ;) Zastanawiam się tylko czy całość nie "siądzie"... a czasu coraz mniej do wigilii...:)
Wszystkim przy okazji życzę Wesołych Świąt!
ODPOWIEDZ