Skrobia Pszenna/ Alergia czy nietolerancja?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Dzięki Malia, świetne są te pliki! Polecam "Definicja, klasyfikacja, mechanizmy".

Dodam jeszcze jeden artykuł:http://www.almamedia.com.pl/pliki/PW/20 ... _4_239.pdf
Elżbieta Matuszewska, Maciej Kaczmarski, Janusz Semeniuk
III Klinika Chorób Dzieci AM w Białymstoku
Udział poszczególnych typów odpowiedzi immunologicznej
w grupie pacjentów uczulonych na pokarmy oceniali
Chandra i wsp., którzy wykazali, że u 48% dzieci
nadwrażliwych na pokarmy objawy kliniczne kształtowane
były przez mechanizmy natychmiastowe, a w 18% w proces
chorobowy zaangażowane były limfocyty (typ IV).
Reakcje z udziałem kompleksów immunologicznych (typ III),
odpowiadaj¹ce za objawy chorobowe w badanej grupie
chorych, dotyczyły 10% dzieci, reakcje cytotoksyczne
(typ II) – 6%, a mieszane (w których brał udział więcej niż
jeden typ reakcji alergiczno-immunologicznej) – 28% badanych
chorych.
Ostatnio zmieniony pn 08 mar, 2010 01:25 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
MAJ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: MAJ »

Witajcie,

Zrobiłam w końcu test, o którym rozmawialiśmy i postanowiłam się podzielić doświadczeniami. Pomijam, że trudne było pobranie krwi do kapilary, ale jakoś dałam radę :P

Niektóre z otrzymanych wyników są dla mnie dziwne i podważają wiarygodność
całego testu.
Nie powinna mi wyjść nietolerancja glutenu. Miałam robione 4 miesiące temu
badania na wszystkie możliwe przeciwciała (sztuk 5) na gluten i wszystkie
wyszły ujemnie - ilościowo, jakościowo itp. absolutnie brak jakichkolwiek przeciwciał.
Wszystkie badania były wykonane w renomowanym ogólnopolskim labolatorium z
certyfikatami jakości itp. Po kilkunastu tygodniach badania zostały powtórzone i
nadal wszystkie wyszły ujemnie.
By być pewnym, że rzeczywiście nie mam celiakii odstawiłam gluten 2,5 miesiąca temu
w sposób radykalny. A zatem nawet, gdybym wcześniej miała nietolerancję glutenu (i wychodziłoby to w badaniach) to teraz w wyniku radykalnej kilkumiesięcznej diety przeciwciała raczej nie powinny się pokazać, skoro nie pojawiały się wcześniej.
A w teście jednak wyszło inaczej..................

Cały test robiłam z założeniem, że mogą mi wyjść pewne nietolerancje, ale nie na gluten
skoro bardzo dokładne badania w renomowanym labolatorium wykazały abolutny brak przeciwciał na gluten. To test domowego użytku nagle je wykrył (?????)
Nie wiem, jak w tej sytuacji odnieść się do pozostałych wyników testu i nietolerancji, które mi rzekomo wyszły.

No i jeszcze jedna rzecz: cały wynik testu na następny dzień zaniknął.
Szczęśliwie zrobiłam zdjęcie tacki oraz naniosłam wyniki na załączoną kartę wyników.
Chciałam jednak obejrzeć i zinterpretować ponownie intensywność niektórych nietolerancji
i niestety wyników brak!!! :(

Napisałam maila do producenta. Jeśli są rzetelni, to się ustosunkują do moich wątpliwości i coś odpiszą. Wtedy się z Wami podzielę :)

Tymczasem mam wątpliwości czy test jest rzeczywiście dobry. Opowiem się za jakiś czas :)
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: grubymiś »

Malia, fajnie, że się odezwałaś.

Jak już pisałam wcześniej, ja do testów tego typu, tzn. domowego użytku, podchodzę raczej sceptycznie...
Dzięki, że się podzieliłaś obserwacjami.
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

Sowa pisze:Co o tym sadzicie: http://www.imupro.pl/pl/alergia_pokarmowa_typu_iii.html,? ja znajduje u siebie wszystkie objawy prócz otyłośći... tylko czemu te badania są takie drogie..
Zamieszczam post Sowy tutaj, bo jest o czym dyskutować. (Przy okazji poprawiłam błędy ortograficzne, przepraszam, taki nawyk).

Test jest drogi, bo w ImuPro 300 jest 267 różnych pokarmów, a przyznacie, że podstawowy panel jest niewyczerpujący. Robią go chyba tylko w Poznaniu i nie mają zbytniej konkurencji. A po za tym - chyba te przeciwciała IgG są droższe niż IgE.

Ale serdeczne dzięki za linka - wiele wyjaśnił. Czyli przeciwciała IgG to nietolerancja z opóźnioną reakcją, a IgE to alergia natychmiastowa. Jakoś wcześniej nigdzie nie było tak dokładnie wyjaśnione. No, to teraz będę wiedziała, o co pytać w laboratoriach.

Najbardziej podoba mi się ten fragment:

"Objawy:
* przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe (choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego)
* migreny, bóle głowy
* choroby reumatyczne, choroby zwyrodnieniowe stawów
* problemy skóry (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry)
* nadwaga
* ADHD
* wysokie ciśnienie krwi"

Ja myślę, że nie trzeba mieć wszystkich objawów, bo trzeba brać pod uwagę działanie innych czynników. Chyba wystarczy mieć wzdęcia, żeby podejrzewać nietolerancję/alergię.
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie, 2010 23:26 przez Malia, łącznie zmieniany 1 raz.
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz

Post autor: martini »

Malia pisze:Ja myślę, że nie trzeba mieć wszystkich objawów, bo trzeba brać pod uwagę działanie innych czynników. Chyba wystarczy mieć wzdęcia, żeby podejrzewać nietolerancję/alergię.
Absolutnie nie trzeba kompletu objawów, u mnie wystarczyl w sumie jeden:).
Ta lista jest chyba niewyczerpująca, ja bym do niej dopisała na przykład dopisała chociażby przewlekle zapchane zatoki - jeden z najpowszechniejszych objawów nietolerancji mleka czy któregoś-tam jego składnika. Chyba każdy przeciągający się problem ze zdrowiem to powód, żeby się przyjrzeć zawartości swojej lodówki:) Mnie w jakiś cudowny sposób w ciągu dwóch tygodni przestaly boleć kolana, chociaż ortopeda stwierdził, że dopóki nie schudnę baardzo dużo, to jestem bez szans, a schudłam tylko trochę.
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

W jakiej cenie są te testy?

Nie mogłam znaleźć cennika....
Awatar użytkownika
Malia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Malia »

martini pisze:ja bym do niej dopisała na przykład dopisała chociażby przewlekle zapchane zatoki - jeden z najpowszechniejszych objawów nietolerancji mleka
Chodzi o ciągły katar zatokowy? No, mam! Jakimś cudem jedna z zatok jest ciągle bardziej aktywna na tym polu. A po mleku dostaję wzdęć już jakieś 5-10 minut po wypiciu.

Jakbyś miała więcej tych skutków, to wstaw. Chociaż i tak już wiem, że powinnam sobie zrobić jakieś badania w kierunku nietolerancji. Na razie poszukam laboratorium, które będzie miało w ofercie przeciwciała IgG. :P

Ale nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia. Bo czasem robi się IgE całkowite. A ja bym chciała się dowiedzieć czy można zrobić takie IgG całkowite, bo to by pomogło mi się zoriętować, tak przynajmniej dedukuję, w jakich przeciwciałach powinnam szukać swoich nietolerancji.

Jak widzę w Wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przeciwcia%C5%82o , tam są jeszcze inne przeciwciała. Ale a tego opisu, zwłaszcza tabelki "Klasy przeciwciał" nigdy bym się nie domyśliła, że IgG to reacja alergiczna z opóźnionym działaniem. :<
"Lekarze ignorują fakt, że różne osoby różnią się między sobą molekularną strukturą
i stosują schematyczne leczenie, nie uwzględniając tych różnic.
"
Linus Pauling
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: ES »

Ja mam bardzo często katar.. stosuje krople od alergi i jakos dziala ale straszna udręka bo mam go bardzo czesto i to prawie przez cały rok z przerwami kiedy stosuje np;leki przeciwalergiczne..
Malia pisze:Test jest drogi, bo w ImuPro 300 jest 267 różnych pokarmów, a przyznacie, że podstawowy panel jest niewyczerpujący. Robią go chyba tylko w Poznaniu i nie mają zbytniej konkurencji. A po za tym - chyba te przeciwciała IgG są droższe niż IgE.
Gdybym tylko miała pieniądze od razu bym go zrobila... duzo na jego temat czytalam i podoć jest dobry.. a gdybym miala mniej pieniędzy zrobilabym nawet ten test Food Detective ale niestety większosć musze robić na podstawie dzienniczka:co szkodzi a co nie..U mnie w mieście i najblizszych miastach nigdzie nie robią(np:pojedynczo) IgG tylko IgE całkowite,:( One powinny być refundowane.. ale to marzenia nie do spełnienia..
Może zedrzesz sobie łokcie i kolana,
ale warto jeśli uda się trafić w dziesiątkę...
-Mia Hamm-
-Na diecie od Kwietnia 2010- Października 2010
Awatar użytkownika
Katarzyna35
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: Katarzyna35 »

martini pisze:ja bym do niej dopisała na przykład dopisała chociażby przewlekle zapchane zatoki - jeden z najpowszechniejszych objawów nietolerancji mleka czy któregoś-tam jego składnika
no to wszystko wyjaśnia, od lat męczyłam się z ciągle zatkanymi zatokami , a od kiedy w maju zeszłego roku przeszłam na dietę BG i jednoczesnie zrezygnowałam z mleka , to przez zimę nie mialam problemów z zatokami , czy większym katarem ,
czyli mleko mi się potwierdza.
Obrazek
martini

Wiesz co, miałam kiedyś taką książeczkę o alergiach i nietolerancjach (poszła na pożyczenie i pewnie wieczne nieoddanie :( , więc nie podam Ci autora) i tam było napisane, że JEDYNYM stuprocentowym sposobem na sprawdzenie, czy masz nietolerancję jest wyeliminowanie podejrzanego produktu z diety na minimum 6 tygodni - okres oczyszczania się organizmu. Chodzi o to, że możesz mieć alergię, nietolerancję czy co tam jeszcze Ig-cokolwiek niezależną, a więc żadne badanie tego nie wykaże i będziesz dalej sobie jeść szkodliwy dla Ciebie produkt i się męczyć. Jeśli zastosujesz dietę eliminacyjną, a dany produkt Ci szkodzi - to nie ma innej możliwości, objawy miną. To trochę uciążliwe, bo schemat działania jest taki, jak gdybyś była karmiącą matką i miała kolkujące dziecko:) Odstawiasz pojedyncze produkty i czekasz na reakcję. Ale najbardziej podejrzane jest zawsze mleko.
Różne produkty mają różną siłę rażenia, więc przy niektórych objawy mijają szybko, a przy niektórych trzeba poczekać.
IgG się robi całkowite, wiem, bo mi niedawno lekarka wypisywała skierowanie na nie, ale jeszcze nie robiłam i nie wiem, czy zrobię;) Boję się wyniku.

Misiek sobie chyba robiła testy na nietolerancję?
Ja zaczęłam właśnie od testów IgG, ale takich 'z pudełeczka";) Wtedy w ogóle jeszcze nie wiedziałam, czym to się wszystko je, nie miałam na przykład pojęcia, że glutenu można też nie tolerować czy mieć na niego alergię - myślałam, że tylko celiakia i koniec:)
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

martini pisze:miałam kiedyś taką książeczkę o alergiach i nietolerancjach
Martini a moze pamiętasz czy to jedna z tych dwóch:
ALERGIA I NIETOLERANCJA POKARMOWA Autor: dr Jonathan Brostoff i Linda Gamlin-(To jest taka zółta ksiązeczka) lub Alergie i nietolerancje pokarmowe - Conti Lina (zielona:) ???
-Mia Hamm-
martini

Niebiewska była:) Maleństwo raczej.
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Ja sobie robiłam testy na alergię, ale wyszły bardzo słabo.
Dlatego chcę teraz powtórzyć, ale zrobię sobie tym razem skórne. Rozmawiałam z laborantką, która się na tym zna. Powiedziała mi, że skórne są bardziej wiarygodne od tych robionych z krwi. Więc zrobię i porównam.

Dziewczyny,
pytam jeszcze raz: czy któraś z Was zna cennik testów, które robią w Poznaniu?
Ja nie mogłam znaleźć cennika.
Piszecie, że są drogie. Ale jak drogie?
grubymiś
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

OK. Znalazłam ten cennik. Jest sprytnie ukryty.

Rzeczywiście drogo. W mojej miejscowości w jednej prywatnej przychodni można pobrać krew i przesłać ją do USA w celu przeprowadzenia badań alergicznych za jedyne 1000 zł.
Ale teraz już nie pamiętam na ile alergenów jest ten test, ale też ok. 200.
Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 21:54 przez grubymiś, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ES
Forumowicz
Forumowicz

grubymiś chodzi ci o ten test : ImuPro 300 ?Jeśli takt to ok 1600zł.
-Mia Hamm-
ODPOWIEDZ