I tu w właśnie pytanie: jak rotować tak ograniczoną grupę produktów bezglutenowych co 4 dzień?
Z nietolerancją jest tak, że jeśli jemy produkty często takie same to na dobra sprawę wszystko zacznie uczulać

Moderator: Moderatorzy
Pierwsze słyszę. Większość z forumowiczów jest jednak chora na celiakię i mechanizmy dotyczące alergii nas nie dotyczą, więc mogę się po prostu nie znać.lenalena pisze:Skoro większość osób na forum jest już na diecie bezglutenowej(z różnych przyczyn) i spożywa wyłącznie zboża bz. to musi mieć świadomość tego, że jedząc wyłącznie kaszę gryczaną, ryż, kukurydzę, proso z czasem też będzie miało alergię na te produkty.
Jeśli chcesz ukuć własny skrót (przyjęty jest bg?), to używaj liter z obu wyrazów składowychlenalena pisze:Dieta bz- dieta bezglutenowa.
Może siedzący dorosły człowiek nie potrzebuje. Mówi się o 1, nawet 1.5 g białka na kg masy ciała dziennie. Dorosły człowiek nie potrzebuje też tak dużo cukru (vide wielu amerykanów). Tym bardziej, że ciało jest podobno w stanie sobie wytworzyć każdy potrzebny cukier z białka, nie na odwrót. Ile to jest porcja mięska? 50 g? Chyba za mało dla ruchliwego człowieka. Jadam na ogół porcję mięsalenalena pisze:O pozastałych składnikach diety nie pisałam bo to w sumie oczywiste, że są warzywa, białka zwierzece, roślinne. Jednak dorosły człowiek nie potrzebuje aż tak dużo białka zwierzęcego. Jeśli chodzi o mięsko to jest w czym wybierać.
Nabiał wykluczam. To węglowodanów potrzebuje mózg. Porcja mięska- to wystarczająca ilość proteiny dziennie.