niedoinformowany lekarz gastroenterolog

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

niedoinformowany lekarz gastroenterolog

Post autor: natalia83 »

Witam wszystkich - dzisiaj zarejestrowana na forum :)

Właśnie wróciłam od lekarza gastroenterologa ( szpital w miejscowości Inowrocław - województwo kujawsko-pomorskie )
Pani doktor widząc moje wyniki była zupełnie zdezorientowana i nie potrafiła nic powiedzieć.
Badania zrobiłam na własny koszt po stwierdzeniu (spóźnionym ) niedorozwoju szkliwa zębowego i pleśniawek na dziąsłach przez chirurga stomatologa
mam badania : przeciwko gliadynie i przeciw endomysium - oba w klasach IgA oraz IgG.
przeciwciała przeciw gliadynie obecne w klasie IgA , przeciwciała przeciw endomysium obecne w klasie IgA...i jakieś dziwne wartości , których ani ja , ani (niestety) lekarz nie rozumiemy - lekarka powiedziała że coś tu niby jest ale jakieś małe wartości...
Rok temu skierowana byłam do tej samej lekarki z mocnymi bólami brzucha z prawej strony, refluksem i zaparciami... miałam robione USG i badania krwi ale ich wyniki były dobre.. efektem tych wizyt było otrzymanie ziołowych tabletek uspakajających i rady typu : spożywać dużo otrębów pszennych i błonnika i colon c ( mówiłam że nie jem mięsa, jem tylko ciemne pieczywo i płatki i dużo warzyw - lekarka chyba nie dowierzała mi , kiedy mówiłam że zdrowo się odżywiam )
a oprócz tego mam dziwny trądzik - pojawił mi się na studiach
Niestety nie mam żadnych " efektownych" objawów - nie jestem chuda, ani otyła, nie mam anemii, nie mam narazie schizofrenii, trochę mi czasem smutno, i za dużo żartuję w czasie wizyt lekarskich i chyba przez to nie jestem brana na poważnie

Dostałam jednak skierowanie na gastroskopię z pobraniem wycinka - ma je wykonywać ta sama lekarka , u której byłam i boję się , że ona nie do końca wie czego szukać...

Chciałabym dowiedzieć się czy jest jakaś osoba , która miała wykrytą celiaklię w dorosłym wieku gdzies w moim województwie - w bydgoszczy, toruniu - i czy może polecić jakiegoś lekarza, któryzna się na rzeczy

zawsze zostaje wycieczka do Zabrza :) w ramach urlopu :)
ale to dopiero jak odzyskam moje wyniki, które Pani doktor "pożyczyła" żeby zadzwonić do laboratorium , w którym je wykonano i zapytać o co "biega" :D
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Nastka »

Witaj na forum. Zajrzyj tutaj: viewtopic.php?t=149&postdays=0&postorde ... 1&start=15
Jeśli chodzi o Toruń, to zdaje się nikogo polecanego na forum nie znalazłam.
Możesz się jeszcze zastanowić nad Poznaniem. Watek o lekarzach w Poznaniu: viewtopic.php?t=543&highlight=toruniu

Ważne, by gastroskopię wykonano prawidłowo. Jeśli lekarka zdecydowała się na gastroskopię z pobraniem wycinków, to widać chce potwierdzić lub wykluczyć celiakię, czyli jest już na dobrym tropie.
Ostatnio zmieniony wt 07 gru, 2010 22:29 przez Nastka, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

dzięki za odpowiedź

to prawda - cieszę się ,że była chętna do kierowania mnie dalej i że mam jednak to skierowanie na badanie, które daje konkretny obraz "od środka" - zrobie na sobie doświadzcenie jak u nas jest z tymi badaniami :)

tylko właśnie martwi mnie ,że badanie może być źle wykonane - przestraszyła mnie tym, że nie umiała mi nic powiedzieć o moich wynikach i w ogóle była raczej milcząca i niepewna
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

wczoraj byłam u gastrolog - i dzisiaj juz na jutro jestem zapisana na gastrskopię !!!
odrzutowe tempo - jestem w szoku !

wkrótce dam znać jak na kujawach radzą sobie z pobieraniem i badaniem wycinków

pozdrawiam wszystkich samowolnych detektywów medycznych :)
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

dzisiaj miałam gastroskopie i nie bolało , było spokojnie, przełyk jest trochę obolały - dużo strachu przed, w trakcie badania nie było żadnego bólu

a taki mam opis:
WYNIK BADANIA:
śluzówka przełyku w normie.
Linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokości górnej granicy fałdów żołądkowych i impresji przepony.
Wpust w inwersji ściśle przylega do endoskopu.
Żołądek podatny na insuflację, prawidłowo ufałdowany.
W swietle obfita treść śluzowa z żółcią.
Błona śluzowa przekrwiona, zwłaszcza w antrum - wycinki w kierunku inf. H.pyroli.
Odźwiernik, opuszka i część zaopuszkowa dwunastnicy obrzeknięte.
Pobrano wycinki z części zaopuszkowej
WNIOSKI: Gastroesophagitis
...

:) ciesze sie że badanie juz mam za sobą

opuchnięte jelita czuję - więc mnie nie dziwi w opisie

ale czy ktoś wie/miał tez tak co znaczy ten opis:
linia Z z pojedynczą wypustką 1cm na wysokosci górnej granicy faldów żołądkowych...

zastanawiam sie czy to jakaś powazna anomalia czy cos powszechnego...?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Rafal_tata »

A coś na temat zaniku kosmków?
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

na temat kosmków - dzisiaj, zaraz po badaniu - nic nie usłyszałam ... tylko to , że ta dwunastnica jest taka mocna obrzęknięta i ciężko było pani doktor rurkę tam wsunąć...

a to nie jest tak ,że stan kosmków określa się dopiero w laboratorium - przy badaniu wycinków ??? bo te wyniki mam mieć za 2 tygodnie
Awatar użytkownika
natalia83
Nowicjusz
Nowicjusz

dokładnie zapis moich badań krwi wygląda tak:

NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgA
WYNIK:
wykryto, miano - 10
ZAKRES REFERENCYJNY :
>=1:20 - obecne, < 1:20 - nieobecne

NAZWA BADANIA :
P/c endomysialne IgG
WYNIK: nie wykryto
ZAKRES REFERENCYJNY :
>=1:20 - obecne, < 1:20 - nieobecne

Przeciwciała przeciw gliadynie - obecne
NAZWA BADANIA :
P/c przeciw gliadynie IgA
WYNIK : <3,0 U/ml
ZAKRES REFERENCYJNY : <17,0

Czy ktoś spotkał się z takim zapisem ???
Lekarz gastroenterolog u której byłam nie potrafiła odczytać znaczenia tych wyników i nie wiedziała czy jestem w normach czy nie - jednak zrobiła mi gastroskopię
i powiedziała,że będzie dzwonić do laboratorium które robiło badania żeby tam się czegoś dowiedzieć
Ostatnio zmieniony czw 09 gru, 2010 20:43 przez natalia83, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

Pytałem o kosmki, bo w celiakii gastroskopię w zasadzie wykonuję się tylko po to, żeby ocenić stopień zaniku, a nie zauważyłem nigdzie w Twoich postach tego założenia. Być może przeoczyłem :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator

natalia83, ten wątek zamykam, żeby nie dublować na forum. Kontynuujmy tutaj: viewtopic.php?p=45660#45660
Zablokowany