Interpertacja wyników!

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Anula80,
testy na alergie najlepiej robić w panelach (panel pokarmowy, wziewny, mieszany z tych dwóch).

nie wiem ile kosztuje gastroskopia prywatnie..ale kojarze jakies 200zł, natomiast za biopsje płaciłam dodatkowe 60zł.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: Anula80 »

Strasznie długo to wszystko będzie trwało. Najchętniej od razu bym przeszła na dietę i miała gdzieś jaką diagnozę. Tym bardziej, że zależy mi na czasie. Najgorsze będzie, jak wydam kupę kasy, a nic nie wyjdzie :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

Anula80 pisze:Strasznie długo to wszystko będzie trwało. Najchętniej od razu bym przeszła na dietę i miała gdzieś jaką diagnozę. Tym bardziej, że zależy mi na czasie. Najgorsze będzie, jak wydam kupę kasy, a nic nie wyjdzie :(
Na dietę można przejść i bez diagnozy, i kosztownych badań :)
I od razu poczuć się lepiej.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Anula80, znam to i owszem może się okazać, że w badaniach nic nie wyjdzie. coś za coś.
najpierw pogadaj z lekarzem, potem pomyślimy
Anula80

Moja rodzinna dała mi skierowanie do gastro. Zobaczę jakie terminy. Powiedziała, że powinnam zrobić całą diagnostykę
Anula80

To jest nieprawdopodobne. Terminy na marzec. A wszystko prywatnie, to trzeba liczyć ok 500zł - za wizytę 120zł, biopsję, a raczej gastroskopię 200zł i histopatologię za każdy wycinek 50zł (nie wiadomo, ile ich pobierze). A jak nic nie wyjdzie, to kolejna kasa. Muszę się z tym przespać i zastanowić, co robić. MASAKRA
pentlik
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: pentlik »

No niestety taka nasza służba zdrowia... Niekiedy człowieka ratuje tylko pójście prywatne do lekarza;/
A wracajac do pytanoa które zadałas mi wczesniej. Owszem, moja siostra jest na diecie bezglutenowej, ale jej migreny nie ustapily, ma je sporadycznie, wyrywkowo i nikt nie wie czego sa przyczyna, podejrzewaja celiakie.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Anula80, to i tak nieźle.

czyli lekarz się zainteresował, to dobrze, połowa sukcesu..
Anula80

A jakbym przeszła na dietę, to jest to prawdopodobne, że po 4 miesiącach kosmki jelitowe będą odbudowane? Moim zdaniem to wątpliwe. Czyli nawet jakbym już była te 4 miesiące na diecie, to w biopsji powinno coś wyjść. Czy źle myślę?
Kurcze, jak pomyślę, że mam wydać co najmniej tysiaka prywatnie (a już jestem zdecydowana, że nawet jak diagnoza nie potwierdzi celiakii ani nietolerancji, to i tak przechodzę na dietę), to mam gdzieś jakiś papierek. A nadwrażliwość jak się sprawdza?
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Nadwrażliwość jest trudna do udowodnienia. Można robić testy IgG na nietolerancję pokarmową, ale medycyna podchodzi do nich tak " na dwa razy".

Co do kosztów, to ja radzę wziąć od rodzinnej skierowanie na gastroenterologię i na NFZ wtedy zrobią gastroskopię, a dodatkowo kilka innych zawsze badań.

Nie wolno przechodzić na dietę bg bez badań.4 miesiące to już bardzo długo.
Anula80

alva_alva, a jeżeli poczuję się wreszcie normalnie po przejściu na dietę b/g, to nie warto? Mam już serdecznie dość, a do marca jeszcze tyle czasu. Dr Davis też przekonuje o szkodliwości pszenicy i nawet "zdrowi" ludzie sami rezygnują z glutenu
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

W patrze z celiakią idzie wiele innych chorób autoimmunologicznych i mając papier, że masz celiakię, to przy innych dolegliwościach będą poważniej cię traktować i znacznie szybciej dawać skierowania na badania.
Kolejna sprawa, że gdybyś miała papier, to będą ci się na NFZ należały konkretne badania co jakiś czas,czyli na osteoporozę na przykład, na przeciwciała kontrolnie czy dobrze trzymasz dietę, a jak się zaczną jakieś problemy w innym narządzie, gruczole, to łatwo to będzie powiązać.
Anula80

To w pierwszej kolejności powinnam zrobić biopsję jelita? Poszukam jeszcze, może gdzie indziej uda się dostać szybciej niż w marcu. W przyszłym tygodniu będę robiła ft3, ft4, przeciwciała tarczycowe i cukier. Może za jednym zamachem zrobić testy na alergię? Czy to dopiero, jak w biopsji nic nie wyjdzie?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

biopsja jest jednoznaczna. czy dostałaś skierowanie na badanie alergii?
i co lekarz powiedział/czy w ogóle powiedział o badaniu przeciwciał?
Anula80

O przeciwciałach jakoś nie mogłam się dogadać. Mówiłam, że robiłam i że wyszły ujemne, ale że często u dorosłych nie wychodzą. A moja rodzinna na to, że trzeba p/c endomysium i p/c transglutaminazie. Znowu mówię, że robiłam i już w końcu zgłupiałam, o co jej chodzi. Ale skierowanie do gastro dała. Jest szansa, że na pierwszej wizycie mi zrobią tę biopsję?
Nie mam skierowania na badania na alergię, bo powiedziała, że nfz za to nie zwraca - chciałam to zrobić odpłatnie. Chodzi o to, że jakby wyszło, że mam alergię na gluten, to już bym nie musiała robić biopsji? Jak jest alergia, to nie ma celiakii? Czy to, co piszę ma w ogóle sens? Coraz głupsza jestem :/
ODPOWIEDZ