Skrobia pszenna

Jak sama nazwa wskazuje...

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radek1215
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: wt 14 lut, 2006 18:54
Lokalizacja: Rynarcice

Skrobia pszenna

Post autor: radek1215 »

witam! mam pytanie, co to jest SKROBIA PSZENNA i dlaczego jest dodawana do produktów bezglutenowych.tato Niny.
Ostatnio zmieniony czw 01 cze, 2006 10:58 przez radek1215, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

No i tutaj mojego posta też wcięło... :evil
To muszę chyba jeszcze raz...
Pytanie o skrobię pszenną pojawia się zastanawiająco często i jest typowe dla nowicjuszy... :D Bo z jednej strony zakazują nam spożywania pszenicy, a tu prawie wszędzie ta skrobia! Ale ta, która jest stosowana do produkcji żywności bezglutenowej, jest specjalnie oczyszczana, a więc również bezglutenowa. Tak więc spokojnie, zresztą na każdym opakowaniu np. chleba czy ciastek bg jest adnotacja "zawartość glutenu poniżej 1mg/100g". Problem może być tylko w przypadku alergii na pszenicę (uczulać może wszystko z pszenicy, także oczyszczona skrobia), ale nie celiakii.
A po co się ją dodaje? Jak sądzę, aby poprawić walory smakowe produktów. Każdy, kto próbował upiec coś jadalnego z samej li tylko mąki kukurydzianej lub gryczanej wie o czym mówię. Efekt jest wstrząsający :D . Skrobia pszenna nadaje wypiekom lekkość, porowatość, sprawia że smak i konsystencja wypieku jest zbliżona do "normalnej" (czyt. glutenowej). I to chyba tyle.
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

No właśnie, coś mnie ostatnio naszło i chciałam upiec babkę z mąki kukurydzianej, to znaczy upiekłam, ale nie babkę.Córcia, zawsze pełna wiary we mnie, była zszokowana :D
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Aha :D Ja od jakiegoś czasu eksperymentuję z mieszaniem różnych mąk. Bułeczki, które upiekłam z mąki kukurydzianej pół na pół z ryżową mogłyby śmiało służyć jako broń miotana - no może nie wracałyby, jak bumerang (kształt nie ten ;)), ale delikwent trafiony tym w głowę, przypuszczam, że by już nie wstał :D Jeszcze parę takich eksperymentów i będę mogła otworzyć muzeum chleba krasnoludzkiego :D
Ostatnio zmieniony sob 18 mar, 2006 12:39 przez kfiatek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tyqua
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 104
Rejestracja: wt 30 maja, 2006 13:24
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: tyqua »

Zamiast pszennej dobra tez ziemniaczana - wtedy nie jest twarde, ale tez nie jest takie fajne jak z pszenna. Czytalam, ze w Stanach uzywaja tez jakiejs mieszanki z guarem chyba.
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Guma guar (wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.;) jesat standardowo dodawana do mixów do pieczenia - polepsza ich właściwości, nadaje ciastu elastyczność i plastyczność. Bez gumy guar trudno sobie wyobrazić chyba zrobienie ciasta pierogowego. Może być też używana jako zagęszczacz (np. do sosów). Jako dodatek do żywności ma symbol E412. Uwaga! w dużych ilościach może mieć właściwości przeczyszczające (jak każdy nietrawiony polisacharyd).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_guar
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

Czasami w przepisach (zwłaszcza tych amerykańskich) dla bezglutków występuje też guma ksantonowa, która podobnie jak guma guar jest polisacharydem, jako dodatek do żywności - zagęstnik i stabilizator.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_ksantanowa
Obrazek
ODPOWIEDZ