Interpretacja wyników-Pilne-Pomóżcie

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Ania-mama Wiki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ania-mama Wiki »

Wika jest teraz od tygodnia na tej diecie bezglutenowej i robi normalne stolce ale koloru maja jasno (bardzo jasno) żółty czy to normalne?Pozatym je wszystko i owoce i warzywa
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Ania-mama Wiki, czy wcześniej się takie zdarzały? odrzucają zapachem?

generalnie oznacza to złe wchłanianie tłuszczów, które przy celiakii standardowo występuje. może to też pokazywać zły stan trzustki, ale zostańmy na razie przy pierwszym. ja na początku diety załatwiałam się na.. zielono. też można :)
Ania-mama Wiki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Ania-mama Wiki »

Jeszcze wyczytałam że te podwyższone wyniki mogą być nie z powodu celiaki ale np:przy autoimunologicznym zapaleniu tarczycy (hashimoto). To by miało większy sens bo moja siostra ma ta chorobe? I jeszcze wyczytałam żeby mówic o prawidłowym wyniku AntiTTg-IgA to trzeba wogóle sprawdzić czy osoba wytwaza wogóle IgA bo jak nie to może być fałszywy sygnał. Prawda to? A mała miała tylko robione IgG
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: AndziaMamusia »

Powiedzcie mi. Jesli dziecko miało wynik ttg iga 401.7 a teraz ma 280 (po około 2,5 miesiąca diety bezglutenowej), to mam sie cieszyć, że spada, czy martwić, że spada zbyt wolno ?)
Ostatnio zmieniony wt 26 lis, 2013 16:34 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 2 razy.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Proszę, bo juz mam doła :(
Ostatnio zmieniony wt 26 lis, 2013 15:53 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Z tego, co na forum czytałam to trzeba się cieszyć, że spada :)
Bo 2.5 miesiąca wcale długo nie jest.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

AndziaMamusia, bardzo dobrze, że spadają.

ostatnio na konferencji w Białymstoku był wykład znakomitej dr n. med. Katarzyny Kondej-Muszyńskiej (Klinika Pediatrii Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku): „Różne oblicza celiakii – aspekty praktyczne”,na którym była mowa o monitorowaniu postępu w odbudowie kosmków i tak:

- po ok. 3-6 miesiącach na diecie BG oczekujemy normalizacji miana przeciwciał (IgA tTG)
Dzieci: 35% normalizacja po 6 miesiącach diety
55% normalizacja po 12 miesiącach diety
Anula80

Post autor: Anula80 »

Leeloo, czyli jeżeli transglutaminaza po 10 miesiącach stosowania diety spadła z ponad 200 na 58, to jest wszystko ok? Endomysium z kolei z ponad 2560 na 20. Gastroenterolog dziecięcy, u którego byliśmy z pierwszymi wynikami Seby po 4 miesiącach stosowania diety, twierdził, że już po 3 miesiącach wyniki powinny być ujemne :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Anula80, wg danych podanych przez dr Muszyńską wszystko idzie prawidłowo- w 10 miesiecy transglutaminaza spadła mu o 70%, drugie przeciwciała jeszcze bardziej, więc dobry kierunek jest jak najbardziej zachowany :)
najważniejsze, żeby spadały

co lekarz, to inna opinia, nie będę tego kwestionować, ale jednak 3 miesiące wg mnie brzmią nieco ekstremalnie.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Dzięki dziewczyny, mogłam spać spokojnie dzięki Waszej pomocy ;)
No kurcze, skoro kosmki długo odrastaja, organizm wraca jakiś czas do siebie, to cudów w 2-3 miesiące nie zdziałamy? Im dłużej człowiek nie wie o celiakii, tym dłużej wyniszcza organizm? W takim przypadku długo trwa regeneracja? To tak na chłopski rozum. Trochę mnie lekarka wczoraj zmyliła.
aaggaa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: aaggaa »

jeśli kupki są na prawdę bardzo jasne można zbadać AST,ALT i Bilirubinę
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Byliśmy u lekarza. Wynik powinien być dużo niższy...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

AndziaMamusia, nie nakręcaj się niepotrzebnie. Przeciwciała spadają i to jest najważniejsze! Każdy ma swoje tempo regeneracji. Jak się czuję córka?
Awatar użytkownika
alva_alva

Post autor: alva_alva »

Oczywiście, że Leloo ma rację. Ci lekarze to bez sensu straszą rodziców i wpędzają w jakieś niepotrzebne stany napięcia i niepokoju.Widać, że też nie do końca znają literaturę na ten temat. Jeśli przeciwciała spadają i to w znacznym stopniu, bo tak wynika z tych badań, to jest ok, dieta jest skuteczna, tyle, że trzeba poczekać. Tak naprawdę to nie wiem czy ktoś z nas na forum po 3 miesiącach pozbył się absolutnie wszelkich dolegliwości nawet po trzech miesiącach diety?? U niektórych to trwa nawet do dwóch lat i takich osób też na forum nie brakuje, więc nie ma czegoś takiego jak sztywny okres, w którym przeciwciał być nie powinno. Ważne, że tendencja jest spadkowa.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Dzięki dziewczyny :) Pocieszam sie ta opinią doktor Muszynskiej, którązacytowala Leeloo. Myślę, ze macie rację, no ale przykro mi sie zrobiło. Tyle trudu i taki kiepski wynik. A to wcale nie musi być prawda. A cora czuje sie świetnie. Raz był problem, jak ja babcia gołąbkami poczęstowała. A wśrodku oprócz mięsa i ryżu - ZONK - kasza jęczmienna była.
ODPOWIEDZ