Interpretacja wyników-Pilne-Pomóżcie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
Ania-mama Wiki, czy wcześniej się takie zdarzały? odrzucają zapachem?
generalnie oznacza to złe wchłanianie tłuszczów, które przy celiakii standardowo występuje. może to też pokazywać zły stan trzustki, ale zostańmy na razie przy pierwszym. ja na początku diety załatwiałam się na.. zielono. też można
generalnie oznacza to złe wchłanianie tłuszczów, które przy celiakii standardowo występuje. może to też pokazywać zły stan trzustki, ale zostańmy na razie przy pierwszym. ja na początku diety załatwiałam się na.. zielono. też można

-
- Nowicjusz
Jeszcze wyczytałam że te podwyższone wyniki mogą być nie z powodu celiaki ale np:przy autoimunologicznym zapaleniu tarczycy (hashimoto). To by miało większy sens bo moja siostra ma ta chorobe? I jeszcze wyczytałam żeby mówic o prawidłowym wyniku AntiTTg-IgA to trzeba wogóle sprawdzić czy osoba wytwaza wogóle IgA bo jak nie to może być fałszywy sygnał. Prawda to? A mała miała tylko robione IgG
-
- Aktywny Forumowicz
Powiedzcie mi. Jesli dziecko miało wynik ttg iga 401.7 a teraz ma 280 (po około 2,5 miesiąca diety bezglutenowej), to mam sie cieszyć, że spada, czy martwić, że spada zbyt wolno ?)
Ostatnio zmieniony wt 26 lis, 2013 16:34 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Aktywny Forumowicz
Proszę, bo juz mam doła 

Ostatnio zmieniony wt 26 lis, 2013 15:53 przez AndziaMamusia, łącznie zmieniany 2 razy.
AndziaMamusia, bardzo dobrze, że spadają.
ostatnio na konferencji w Białymstoku był wykład znakomitej dr n. med. Katarzyny Kondej-Muszyńskiej (Klinika Pediatrii Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku): „Różne oblicza celiakii – aspekty praktyczne”,na którym była mowa o monitorowaniu postępu w odbudowie kosmków i tak:
- po ok. 3-6 miesiącach na diecie BG oczekujemy normalizacji miana przeciwciał (IgA tTG)
Dzieci: 35% normalizacja po 6 miesiącach diety
55% normalizacja po 12 miesiącach diety
ostatnio na konferencji w Białymstoku był wykład znakomitej dr n. med. Katarzyny Kondej-Muszyńskiej (Klinika Pediatrii Gastroenterologii i Alergologii Dziecięcej UDSK w Białymstoku): „Różne oblicza celiakii – aspekty praktyczne”,na którym była mowa o monitorowaniu postępu w odbudowie kosmków i tak:
- po ok. 3-6 miesiącach na diecie BG oczekujemy normalizacji miana przeciwciał (IgA tTG)
Dzieci: 35% normalizacja po 6 miesiącach diety
55% normalizacja po 12 miesiącach diety
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Leeloo, czyli jeżeli transglutaminaza po 10 miesiącach stosowania diety spadła z ponad 200 na 58, to jest wszystko ok? Endomysium z kolei z ponad 2560 na 20. Gastroenterolog dziecięcy, u którego byliśmy z pierwszymi wynikami Seby po 4 miesiącach stosowania diety, twierdził, że już po 3 miesiącach wyniki powinny być ujemne 

Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80, wg danych podanych przez dr Muszyńską wszystko idzie prawidłowo- w 10 miesiecy transglutaminaza spadła mu o 70%, drugie przeciwciała jeszcze bardziej, więc dobry kierunek jest jak najbardziej zachowany 
najważniejsze, żeby spadały
co lekarz, to inna opinia, nie będę tego kwestionować, ale jednak 3 miesiące wg mnie brzmią nieco ekstremalnie.

najważniejsze, żeby spadały
co lekarz, to inna opinia, nie będę tego kwestionować, ale jednak 3 miesiące wg mnie brzmią nieco ekstremalnie.
-
- Aktywny Forumowicz
Dzięki dziewczyny, mogłam spać spokojnie dzięki Waszej pomocy 
No kurcze, skoro kosmki długo odrastaja, organizm wraca jakiś czas do siebie, to cudów w 2-3 miesiące nie zdziałamy? Im dłużej człowiek nie wie o celiakii, tym dłużej wyniszcza organizm? W takim przypadku długo trwa regeneracja? To tak na chłopski rozum. Trochę mnie lekarka wczoraj zmyliła.

No kurcze, skoro kosmki długo odrastaja, organizm wraca jakiś czas do siebie, to cudów w 2-3 miesiące nie zdziałamy? Im dłużej człowiek nie wie o celiakii, tym dłużej wyniszcza organizm? W takim przypadku długo trwa regeneracja? To tak na chłopski rozum. Trochę mnie lekarka wczoraj zmyliła.
-
- Aktywny Forumowicz
Oczywiście, że Leloo ma rację. Ci lekarze to bez sensu straszą rodziców i wpędzają w jakieś niepotrzebne stany napięcia i niepokoju.Widać, że też nie do końca znają literaturę na ten temat. Jeśli przeciwciała spadają i to w znacznym stopniu, bo tak wynika z tych badań, to jest ok, dieta jest skuteczna, tyle, że trzeba poczekać. Tak naprawdę to nie wiem czy ktoś z nas na forum po 3 miesiącach pozbył się absolutnie wszelkich dolegliwości nawet po trzech miesiącach diety?? U niektórych to trwa nawet do dwóch lat i takich osób też na forum nie brakuje, więc nie ma czegoś takiego jak sztywny okres, w którym przeciwciał być nie powinno. Ważne, że tendencja jest spadkowa.
-
- Aktywny Forumowicz
Dzięki dziewczyny
Pocieszam sie ta opinią doktor Muszynskiej, którązacytowala Leeloo. Myślę, ze macie rację, no ale przykro mi sie zrobiło. Tyle trudu i taki kiepski wynik. A to wcale nie musi być prawda. A cora czuje sie świetnie. Raz był problem, jak ja babcia gołąbkami poczęstowała. A wśrodku oprócz mięsa i ryżu - ZONK - kasza jęczmienna była.