10-latka -wysypka a gluten

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

10-latka -wysypka a gluten

Post autor: ważka2 »

Witajcie :) ,zarejestrowałam się, bo potrzebuję wskazówek,podpowiedzi od "praktyków".
Córka ma od kilku lat bąble,które drapie (zaczęło się od pogryzienia przez komary),
na nogach i rękach.Zawsze miała lekką nadwagę i po jedzeniu wzdęty brzuch,gazy,często "puchła" na twarzy,chrząkanie,niedrożny nos,bardzo blada skóra.Z testów skórnych wyszła alternaria (2razy),ale nie miała nigdy sprawdzanej żadnej mąki.Oczywiście były leki różne,ale odkąd poszła do szkoły w miare przestała chorować.
Teraz (IVkl) często łapie wirusówki,ma mdłości,jest blada, od miesiąca prawie codziennie o różnych porach-często rano i nie wiem czy to ważne ,ale wcześniej wstaje i schodzi jej skóra z nosa.
Sama robię jej morfologię regularnie -zawsze ok.Migdałki ok.
TSH 1,14(0,25-5),cukier ok.IgE całkowite 27,12 (200) ,lamblie (-)
Teraz w związku z mdłościami pediatra badała brzuch-niby przy żołądku "piszczała",ale zwykle mdłości są bez bólów-tylko czasem; kazał zbadać dno oka -ok,usg jamy brzusznej-ok i zapisał controloc na czczo-po czym boli ją brzuch. Kiedy lekarka wróci z wczasów,pójdę znów.
Lekarka sugeruje się porannymi mdłościami i chce robić TK głowy,ale mnie się wydaje,że to z "żarełka".
czy dzieci z problemem glutenowym mogą nie być wychudzone?,czy wysypka (ja też taką miałam jako dziecko-teraz bóle stawów-a wyniki reum.dobre) może świadczyć o takim problemie ? pomóżcie-co zbadać jeszcze?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Pytania:

1. Bąble na nogach i rękach są stale?

2. W jakich okolicznościach wyskakują jeśli nie są stale?( np. w zimnie, cieple?)

3. Czy te bąble swędzą?

4. Czy to puchnięcie twarzy występuje w tym samym czasie co pojawienie się bąbli? W jakiś porach dnia jest większe?

5. Czy miała robione pełne panele testów na alergię?

6. Niedrożny nos ma od kataru czy od czego? Ma krzywą przegrodę?

7. Czy nos często wciera? Piszesz, że ma wirusówki, więc może ma katar, wyciera często nos i od tego schodzi skóra z nosa?

8.Co to znaczy, że wcześniej wstaje? Wstaje np. o godz. 5 rano?

9. Czy rano ma zwiększony apetyt mimo mdłości?

10. Czy mdłości dokuczają tylko rano czy też może w innych porach dnia, po jakiś czynnościach, po jedzeniu itd?

11. Rozumiem, ze po Controcu boli ją brzuch, to znaczy co?

12. Czy córka ma apetyt?

13. Ile waży i ile ma wzrostu?

14. Czy córka miewa kaszel?

15. Czy córka miewa jakieś zaburzenia widzenia, falowania, kręci się jej w głowie, jakieś drętwienia nóg, rąk, bóle mięśni, stany podgorączkowe?

16. Jak z dojrzewaniem? Czy ma jakieś fizyczne oznaki dojrzewania płciowego?

17. Czy generalnie czuje się najgorzej rano?

18. Czy szybko się męczy?

19. Jakie ma ciśnienie?

20. Czy często/ rzadko sika? Jak często załatwia się?Ma biegunki, zaparcia?

Myślę, że należy powtórzyć TSH , Ft4 i Ft3 z jednego pobrania krwi, zrobić do tego lipidogram, aby wykluczyć niedoczynność tarczycy. Myślę, że dobrze by było zrobić test testy z krwi na glistę.TK głowy myślę , że nie zaszkodzi zrobić. Jak odpowiesz na wszystkie pytania, to pomyślimy coś dalej.
Przy celiakii nie trzeba być chudym, można mieć nadwagę.

Jakie choroby ty masz stwierdzone?
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za zainteresowanie :) postaram się odpowiedzieć na pytania jak najlepiej.
-bąble-to właściwie rozdrapane krosty,są cały czas,bo córka je drapie-swędzi ją czasem mocno,ale wydaje mi się, że jest to już po prostu nawyk.
-twarz: często rano jak wstanie to ma w miarę szczupłą buzię,ale potem pomimo że jakaś grubaska nie jest,robi się "pełna"
-testy na 58 pozycji ma zrobione 28,(do tego jeszcze robiłam prywatnie 15 ,ale nie umiem rozczytać) -nic z mąki ,dwukrotnie wyszły alternaria 4+ i wziewne trawy /zboża 2+. i nic więcej
-przegroda chyba w porządku,byłam dwa razy u dobrego laryngologa spr.migdałki ,często miewała taki lekki wodnisty katar, albo uczucie zatkanego nosa bez kataru tzn.nic nie mogła wydmuchać i oddychać-i tu piszę o czasie sprzed tych częstych zachorowań ,skóra schodzi z grzbietu nosa-raczej nie od chusteczek
-spanie: zawsze lubiła spać i musiałam ją budzić do szkoły kilka razy,teraz wstaje o 6-stej lub 6,30 sama
-apetyt -raczej mniejszy niż kiedyś,śniadania w polowie wracaja,mało warzyw choć kiedyś bardzo lubiła,chętnie słodycze,ale sie kontroluje-np 2 kosteczki gorzkiej czek.
-mdli ją różnie,często z rana po wstaniu,ale też po powrocie ze szkoły-przed jedzeniem czy o 18-stej (teraz kazałam jej zapisywać,kiedy ma mdłości)
-po controloku boli ją żołądek tzn.tak zakręci i przejdzie (bierze dopiero 3 dni)
-waga 45kg ,wzrost 149 - w marcu 11 lat
-kaszel -kiedyś miała często,teraz też ma,ale chyba z tych zachorowań ,kiedyś często odchrząkiwała
15-raczej nie
16-tak, odrobinę rosną piersi,pojedyńcze włosy łonowe,sylwetkę zawsze miała z zaznaczomymi biodrami
17-trudno powiedzieć -przedtem zdarzało się,że siedziała na muszli i w ręku miskę,teraz jest różnie
18-raczej nie,wf-lubi,spacery czy rower też,ale czasami miewa tak,że jej się nie chce
19-nigdy nie mierzyłam-dziś ma 102-73 puls 96 (jest chora-kichająca)
20 sika ze 4-5 razy,druga rzecz raczej w normie-1-2 razy dziennie lub co drugi dzień

miała robione badanie na helicobacter pyroli z kału (-)
i była odrobaczana pyrantalem latem w ciemno

mnie bolały stawy dłoni i łokci potem barki(bez opuchnięć),więc dostałam skierowanie do reumatologa,ale do tej pory z badania są dobre,
u alergologa nie byłam,ale bardzo kicham wiosną i w kontakcie ze słomą,zbożem, też jest mnie "za dużo",w dzieciństwie miałam kilka razy duszności,4-6lat, a potem krosty na wew.przedramieniu i na nogach-do nastu lat

badania oczywiście zrobie -zobaczę jeszcze co powie lekarka jak wróci
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

ważka2 pisze: potem krosty na wew.przedramieniu i na nogach-do nastu lat
to klasyczne miejsca występowania opryszczkowego zapalenia skóry (ch. Duhringa), czyli skórna postać celiakii. czy te zmiany swędziały? rozumiem, że ani Ty ani mała nie badałyście sie pod kątem celiakii?
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie pamietam czy swędziały,ale miałam je parę ładnych lat (z 8-10lat), a potem jakoś same zniknęły i nie mam nawet blizn; mialam jeszcze długo w okolicy brody, jako niemowlę musiałam być kąpana w krochmalu,bo miałam coś ze skórą.(skaza białkowa?)
Oczywiście,nikt mnie nie badał,kiedyś mało zwracało się uwagę na takie rzeczy,mama kazała mi ręce smarować lorindenem :)
Córki też jeszcze nie badałam,bo: wg.dermatologa to jest świerzbiączka zaostrzająca się pod wpływem ugryzień komarów,-leczenie -smarowanie.Co ciekawe,córka była wtedy z mężem i pani dr.stwierdziła,że mają tę samą skórę i że mąż też na pewno jako dziecko coś takiego miał i faktycznie pamięta miał !
Córka ma to ze 3 lata-latem więcej,bo są odkryte te miejsca.

Myślałam o Duhringu, ale wyczytalam, że tam krosty występują na pośladkach, plecach,kolanach i łokciach -u córki to jest część dłoni i przedramię do połowy + nogi (poniędzy kostą a kolanem)
Awatar użytkownika
alva_alva

Możesz zrobić fotkę tych zmian i ją załączyć na forum?

Myślę, że dzieciak ma jakąś przewlekła alergię z wyciekiem z nosa, kichaniem, pokrzywką, czasem kaszlem. Przy tym łatwo niestety o dodatkowe zakażenia wirusami czy bakteriami. Co do skóry na nosie, to może też dałabyś radę zrobić fotkę i załączyć fotkę tej zmiany? Możesz zdjęcie przyciąć tak, żeby widać było tylko zmianę, bez twarzy.Może to jest jakieś atopowe zapalenie skóry, choć AZS mocno swędzi.
Piszesz, że twarz puchnie w czasie dnia. Może w szkole jest bardziej narażona na grzyby i różne alergeny. Wilgotne gąbki w salach, mokra kreda, kurz w firanach, zasłonach.Po przyjściu ze szkoły objawy mogą się nasilać.
Czy bierze jakieś leki na alergię? Czy te testy były robione po odstawieniu leków na alergię i odczekaniu minimum 2 tygodni od odstawienia?

Co do Twoich dolegliwości to czy miałaś robione przeciwciała ANA? Jaki miałaś RF, CRP i OB? Czy ktoś w rodzinie chorował na łuszczycę? Jest kilka chorób z zakresu reumatologii tzw. seronegatywnych, czyli z niskim OB, z niskim CRP i RF. Jakie badania miałaś robione?
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

Testy były robione zgodnie z procedura-leki odstawione, była też na dietach eliminacyjnych-ściśle przestrzeganych zaleconych przez alergologa.
Swego czasu brała singular i xyzal stale przez kilka lat,a czasem też dyski wziewne, potem sam xyzal w syropie,ale na te drapania nie miało żadnego wpływu.
W tej chwili xyzal bierze tylko dorażnie -wiosną,kiedy bardzo kichamy. Ma ten lek w tabletkach i powoduje on lekkie "otępienie"-a ona chodzi do szkoły...
Ten nos nieco przestał się łuszczyć-na razie zaczekamy.

Ja miałam robione ANA dwa razy-było super (reumatolog tak stwierdził) Ob,crp,RF ,morfologia-zawsze dobre, rentgen rąk(dłoni) tez ok.
Brak takich chorób w rodzinie-jest SM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

Teraz ręce są nieco przygojone gorzej jest latem-zawsze ludzie się pytają -co to jest?!
Ostatnio zmieniony sob 07 gru, 2013 13:06 przez ważka2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Typowa pokrzywka nie zostawia raczej śladów. Pojawia się nagle i nagle znika, czasem bywa przewlekła , ale generalnie nie ma śladów po niej, a tutaj na tych fotkach widać , że proces gojenia się tego raczej nieco trwa.
Ten jeden wykwit taki połyskujący wydaje się być dosyć świeży, podobne to jest nieco jednak do opryszczki. Przypomina wizualnie półpasiec nawet. A to swędzi jak wychodzi czy bardziej jak już wyjdzie? W tych bąblach jest jakaś treść w środku?
Latem więcej tego wychodzi? Ma córka jakieś bóle rąk?
Miewa w jamie ustnej jakieś zmiany na śluzówkach?
Ostatnio zmieniony sob 07 gru, 2013 13:24 przez alva_alva, łącznie zmieniany 3 razy.
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

alva alva dziękuję za zainteresowaniw :)
Do takiej opryszczki jak na wardze wychodzi to nie jest podobne;raczej to suche jest, tam normalnie nie ma płynu, chyba że długo drapie ten sam bąbel i sie nadkazi bakteryjnie?
Latem jest tego DUŻO -spowodowane komarami i nawet w nocy te ugryzienia rozdrapie.
Teraz mam wrażenie(może nie słusznie) -że już już udałoby się to zagoić i jak już fajnie przygojone, to znów podrapie-niby rozsądna dziewczyna,proszę,rozmawiam,grożę :diabelek: ,ale to jest silniejsze od niej.
Wynalazłam żel z oczaru i to naprawdę super goi i rozjaśnia blizny,no ale.
W buzi czysto i nie bolą ręce.
Awatar użytkownika
alva_alva

To co widać na zdjęciu wiadomo, że może w rzeczywistości inaczej wyglądać.Masz najlepszy "wgląd" w sprawę.
Nie wydaje mi się, aby zwiększony wysyp tego latem był spowodowany komarami, chyba, że mieszkacie nad jakimś terenie z jeziorami, gdzie tych komarów jest bardzo dużo. Ugryzienie komara chyba też jednak wygląda zupełnie inaczej, a na pewno nie zostawia takich śladów jakie widać na zdjęciu, nawet gdyby założyć , że dziecko rozdrapuje te wykwity. Komar jak ugryzie to też dzieci drapią do krwi czasem, ale i tak nie ma raczej takich śladów jakie widać na rękach Twojego dziecia. Myślę, że letni wysyp może być jednak spowodowany działaniem słońca albo może jakimiś alergenami.
Półpasiec nie do końca wygląda jak opryszczka, bardziej jak ospa.
Na tym nosie to wygląda inaczej niż na rękach?

Nie wiem czy bym się nie pokusiła o wzięcie np. wycinka do badania z takiej zmiany.Wycinek by może pokazał na jakim tle jest zapalenie, czy to jest w ogóle alergiczne czy tez na jakimś innym tle.Na typową pokrzywkę to tez nie wygląda.
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie, nos to wygląda jak normalnie łuszcząca się skóra, na razie dośc opanowane pilingiem i nawilżaniem.
O tych pogryzieniach to tak stwierdziła dermatolog "świerzbiączka przewlekła-nasilenie pod wpływem ukąszeń"
Muszę się zorientować,gdzie taki wycinek najbliżej można pobrać.
Ewa58Ewa

Re: 10-latka -wysypka a gluten

Post autor: Ewa58Ewa »

Mnie to wygląda na Duhringa. Ja od dziecka miałam powtarzającą się wysypkę na dłoniach. Pojawiała się i ginęła. Dopiero w bardzo dorosłym życiu, po nieświadomej suplementacji jodem, zaleconej przez lekarza, wysypało mnie prawie na całym ciele. Chodziłam do pięciu dermatologów i każdy utrzymywał, że to uczulenie. Tylko nie mogli ustalić na co. Przeszłam nawet leczenie p/świerzbowe i było coraz gorzej. Wycinek ze skóry miałam pobierany w klinice na Koszykowej. No i wyszło. Od trzech lat jestem na diecie b/g. Od czasu do czasu biorę dapson i jest ok.
ważka2
Nowicjusz
Nowicjusz

To może spróbować z tym jodem ? to by wyjaśniło sprawę-sama już nie wiem.Na razie ma brać controloc przez miesiąc, ale coraz rzadziej słyszę "jest mi niedobrze",choc na początku brania były zawirowania w jelitach.
Awatar użytkownika
alva_alva

Należy udać się do dermatologa, który pracuje w szpitalu i niech jej pobiorą wycinki do badania. To coś powie konkretnego.
ODPOWIEDZ