oczy

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)

Post autor: Ola_la »

alva_alva pisze:Co do nadnerczy to zrób dobową zbiórkę moczu na kortyzol
miałam jakiś czas temu - wyszło dobrze.
alva_alva pisze:ewentualnie kortyzol rano
robiłam 3 tygodnie temu - wyszedł trochę powyżej normy. Co wcale mnie nie zdziwiło, patrząc na to, co przeżyłam w tamtym czasie.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: alva_alva »

Przy niedoczynności nadnerczy nie wyjdzie zawyżony wynik rano, a do tego dobowa zbiórka moczu jeśli jest ok, to raczej niedoczynności nadnerczy nie ma.
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: qwerty »

alva_alva - jeśli chodzi oczy - próbuję znaleźć przyczynę takiego stanu od dłuższego czasu. O migdałkach nic nie wiem. Ale zatoki owszem, często mi dokuczają, gdy przeziębię się, w ogóle ostatnio jakby ściskanie w głowie w okolicy skroniowej i ciemieniowej, do tego przytkane ucho i krew z nosa (ale nie krwotoki, nie wiem czy to ma związek w ogóle). Mogę dodać, że ogólnie mam niskie ciśnienie 50/90 do 60/100. Nie wiem, czy iść teraz w kierunku badań na tarczycę czy np. niedoboru minerałów (bo to może mieć z kolei związek z koncentracją - a kiedyś miałam ją o wiele wiele większą).
Awatar użytkownika
alva_alva

Mało Cię znamy, no jesteś nowa na forum. Napisz o sobie coś więcej. Jakie choroby masz stwierdzone. Masz stwierdzoną celiakię? czy dopiero węszysz w tym temacie? Jakie inne choroby masz? Jakie wyniki do tej pory miałaś nie w normie? Jakie masz dolegliwości?

Zapytałam o zatoki, migdałki, bo zapalenie zatok szczękowych może powodować podkrążone oczy, powiększone migdałki, które utrudniają krążenie w tych okolicach, ale także pasożyty np.
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Węszę w okolicach celiakii;) Miałam gastro i jej podejrzenie, jednak po biopsji w kierunku H. pylori, napisano jedynie, że wynik ujemny. Zastanawiam się, czy bad. hist-pat zostało przeprowadzone faktycznie jedynie w kierunku bakterii, czy w takim razie z kosmkami wszystko ok. Nie wiem już gdzie szukać. Krew, podwyższona MCV nieznacznie i EOS.
Awatar użytkownika
alva_alva

Pobrano ci w ogóle wycinki? Napisz jakie masz rozpoznanie histopatologiczne.
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Miałam pobierane wycinki z dwunastnicy i żołądka. Rozp. - "Błona śluzowa dwunastnicy bez zmian patologicznych". Hp (-) Tylko tyle napisano.
Ostatnio zmieniony śr 11 wrz, 2013 13:51 przez qwerty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alva_alva

Czy na celiakię nie wygląda, a z żołądka wycinków żadnych nie masz?
qwerty
Nowicjusz
Nowicjusz

Dokładnie to samo napisane poniżej o żołądku, czyli "Błona śluzowa żołądka bez zmian patologicznych (Hp-)". Zastanawiam się, czy gdyby coś było z kosmkami, to by to napisali i w takim razie wszystko jest ok. Bo niby badanie hist-pat zlecone było na ocenę stanu zapalnego i Hp. Nie było wspomniane o celiakii (o tym mówił tylko lekarz jako takie podejrzenie podczas gastro).
moonjava
Nowicjusz
Nowicjusz

Re:

Post autor: moonjava »

alva_alva pisze: Z tym, że jeśli przysadka produkuje za mało ACTH, to wtórnie i nadnercza produkują za mało kortyzolu i to powinno być widać w dobowej zbiórce moczu na kortyzol.
Cześć, ja też chciałem zrobić dobową zbiórkę moczu podejrzewając niedoczynność nadnerczy ale okazało się, że to badanie stosuje się tylko w diagnostyce nadczynności... :/
Awatar użytkownika
alva_alva

Re: Re:

moonjava pisze:
alva_alva pisze: Z tym, że jeśli przysadka produkuje za mało ACTH, to wtórnie i nadnercza produkują za mało kortyzolu i to powinno być widać w dobowej zbiórce moczu na kortyzol.
Cześć, ja też chciałem zrobić dobową zbiórkę moczu podejrzewając niedoczynność nadnerczy ale okazało się, że to badanie stosuje się tylko w diagnostyce nadczynności... :/
Niekoniecznie.Owszem, jest to badanie bardziej przydatne do diagnostyki zespołu Cushinga, ale może także wskazać na problemy z niedoczynnością nadnerczy. Najlepszym testem jest test z Synacthenem, czyli syntetycznym ACTH, które się podaje, a potem bada się w odstępach czasu odpowiedz nadnerczy , czyli sprawdza się poziom kortyzolu.Ten test jest tylko dobry dla pierwotnej niedoczynności nadnerczy, czyli kiedy przysadka produkuje odpowiednio duzo ACTH, a nadnercza na ACTH nie odpowiadają odpowiednią ilością kortyzolu. Schody zaczynają się przy wtórnej niedoczynności, czyli kiedy przysadka za mało produkuje ACTH i nie ma co nadnerczy do produkcji kortyzolu popędzać. Schody dlatego, że jest znacznie trudniej tego dowieść w badaniach.
Są w zasadzie trzy opcje , pierwsza to test z CRH, czyli hormonem podwzgórza, którzy popędza przysadkę do produkcji ACTH, a ACTH popędza nadnercza do produkcji kortyzolu. Podaje się CRH i bada we krwi odpowiedz przysadki, a potem nadnerczy. Druga opcja to test hipoglikemii poinsulinowej, której nie polecam. Podaje się celowo insulinę bez glukozy, czeka aż cukier spadnie poniżej 40 i bada się wyrzut ACTH oraz kortyzolu w odpowiedzi na drastyczny spadek cukru. Istnieje jeszcze opcja testu z glukagonem, u osób, które nie chorują i nigdy nie chorowały na cukrzycę.Te wszystkie opisane testy wykonuje się tylko w szpitalu, nie ma opcji zrobienia ich ambulatoryjnie, dlatego dobowa zbiórka moczu na kortyzol jest jednak pośrednią opcją badania, które można zrobić w domu i które jednak coś powiedzieć już może. Z forum Addisona znamy osoby, które dzięki takiej zbiórce odkryły jednak niedoczynność nadnerczy, a testy w szpitalu to potwierdziły. Badanie to może być przydatne w wykryciu niedoczynności nadnerczy.
Poza kortyzolem, należy zwrócić uwagę na ciśnienie i jonogram. To są dwa kolejne wskazniki , po których widać niedoczynność nadnerczy, zwłaszcza pierwotną, czyli w chorobie Adissona.

Jakie masz objawy, że podejrzewasz niedoczynność nadnerczy? Dostałeś skierowanie do szpitala na badania w ty kierunku? To jest choroba, która niewykryta w porę może nieść ze sobą duże zagrożenie.
Kasia_Agata
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: oczy

Post autor: Kasia_Agata »

Mam pytanie odnośnie oczy. moja córka zaczela je strasznie mruzyc, zamykać, nie w czasie patrzenia na tekst, ale w ogole. Czy to może być objaw celiakii, np. brak jakies witaminy przy niedoborach?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

to raczej wygląda na nadwrażliwość na światło. skarży się, że ją bolą? że palą? ucieka w ciemniejsze miejsca?
Kasia_Agata
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Kasia_Agata »

mowila ze bola ostatnio, z czego tak może być?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

może jakies zapalenie, jak wyglądają oczy? zaczerwienione, spuchnięte, jakies wydzieliny? światło jej nie przeszkadza, tak?
ODPOWIEDZ