Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Re: Celiakia, czy na pewno choroba na całe życie?

Post autor: Paulinaaa »

Leeloo, dziękuję ;) jestem teraz tylko ciekawa, czy istniał taki czas, kiedy Ty zadawałaś pytania innym, zamiast być chodzącą bazą wiedzy ;) ale to tylko takie pytanie retoryczne na marginesie g:P
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

hahaha, pewnie, że tak g:)
wszyscy rodzimy się z białą kartką, którą w trakcie życia zapisujemy, że się tak filozoficznie wypowiem :chaplin:
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Post autor: Ukasz12 »

Jeszcze pytanko mam, waszym zdaniem jaki chleb z tych glutenowych zawiera najmniej glutenu?? Byłem w sklepie ze zdrową żywnością to powiedzieli mi, że u nich orkiszowy co zawiera śladowe ilości glutenu.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Haha :D
"Śladowe ilości glutenu" w pieczywie pszenicznym...cóż można się uśmiać, ale to z drugiej strony załamujące, bo ktoś pójdzie i uwierzy. Orkisz to odmiana pszenicy tak btw.

Ze zbóż glutenowych najmniej glutenu zawiera chyba jęczmień, natomiast nigdy nie spotkałam się z jęczmiennym pieczywem... natomiast idąc na chłopski rozum to może Ci być ciężko taki znaleźć, bo po prostu aktualnie do gotowych chlebów często gluten jest dodawany, aby lepiej rosły i był bardziej atrakcyjne wizualnie. Oprócz tego wszelkie zanieczyszczenia... nie ma szans tego ocenić "naocznie".

Aczkolwiek zastanawiam się po co szukasz takiego pieczywa, jeśli będzie w nim gluten to i tak to poczujesz niezależnie od ilości. Bo jak to często powtarzam po Leeloo dieta jest jak ciąża, albo się na niej jest, albo nie. Ale to moje zdanie :)

Kiedy masz wyniki biopsji ?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Jeżeli chodzi o chleb to już kiedyś go jadłem, to jest chleb ze sklepu ze zdrową żywnością i nie ma tam na pewno ulepszaczy, kosztuje 8 zł i jest bardzo mały jak na swoją cenę i nie jest zbyt dobry wydaje się być strasznie suchy pewnie dlatego, że jest bez ulepszaczy. Gość mówił o tym orkiszu, że jest tam na prawdę mało glutenu w porównaniu do reszty chlebów nie wiem jak jak jest na serio :( Pytam bo może wyjść, że nie mam tej celiakii i wtedy bym leciał po najmniejszej linii z glutenem(bez celiakii chyba nie musiał bym tak rygorystycznie trzymać tej diety) ewt. zrobił bym ten test na alergie co mówiła o nim Leeloo. Wyniki biopsji powinny się pojawić w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

orkiszowy..załamka :zdziw: ...

resztę powiedziała pleomorfa.

możesz spróbować owsianego, ale w sumie to nikt nie wie, bo nie bada się takich produktów.. (owies nie ma glutenu, ale normalnie dostępny w sklepach jest 100% zanieczyszczony glutem). albo jakiś kukurydziany lub bułki kukurydziane. każdy chleb kupiony i wypieczony w normalnej piekarni będzie "brudny".

szkoda kasy na taki chleb, nie dość, że drogi jak bezglutenowy, to jeszcze niesmaczny. po co?

Ukasz nie ma co kombinować, jeśli chcesz być na diecie glutenowej (nie ważne jak bardzo glutenowej !) to szukanie chleba o najmniejszej ilości glutenu jest nieco absurdalne..i nieekonomiczne.

czekamy, czekamy g:)
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Mam wrażenie, że te wypieki glutenem mają więcej substancji odżywczych niż te BG dlatego takiego szukałem :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

są chleby BG pełnoziarniste czy mieszane, które są lepsza opcją od zwykłego białego pieczywa.

najlepszą opcją dla wszystkich jest wg mnie pieczywko zwane Habżykami:
http://jagodzianacoffee.blogspot.co.uk/ ... czony.html

BG, raw, wege, wypas pod względem składników odżywczych. niestety za coś takiego trzeba sporo zapłacić - ok 10zł za pudełko.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ukasz, w tym chlebie orkiszowym nie musi być ulepszaczy. Orkisz to pszenica i tym samym glutenu jest tam sporo, a to jak wyrośnie zależy w głównej mierze od stopnia oczyszczenia mąki. To tak jakbyś jadł pełnoziarnisty pszenny. Bez różnicy :)

Do wyników niedaleko, także przestawiaj się psychicznie powoli tak na zaś. Jak się okaże, że to nic z tego to poczujesz ulgę, a tak to będziesz już zaprawiony do boju ;)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Ukasz12
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz

Mam nadzieję, że będzie ok :) Te chleby Leeloo są świetne ale wydał bym na nie majątek jak chciałbym się normalnie na nich żywić. A propos diety i tak na maksa będę ograniczał gluten nawet jak by wyniki były ok :) Gluten może przyczyniać się do wielu dolegliwości nawet jeżeli ktoś nie jest uczulony.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

no niestety....Ukasz, a może piekłbyś sobie chleb/bułki raz w tygodniu i zamrażał? pomyśl o tym. jeśli masz piekarnik, to już połowa sukcesu.
Nasza alva_alva piecze sobie blachę swoich zawsze-wychodzących bułeczek raz na tydzień i ma szamę na kilka dni. Tu znajdziesz jej wpis:
viewtopic.php?f=8&t=4768&p=72313&hilit= ... 2ki#p72313

Ja też ostatnio wstawiłam przepis na płaskie chlebki, jeszcze nie robiłam, ale wyglądają bardzo przyzwoicie i praktycznie:
viewtopic.php?f=15&t=6392&p=79780#p79780

owszem, zgadzam się :)
Awatar użytkownika
pleomorfa

:)
Co do smaku chlebków z ciecierzycy to się ustosunkuję. Uwielbiam je, smakują tak lekko orzechowo i są odrobinkę miejscami pikantne, ale pod warunkiem, iż są dobrze upieczone, dodatkowo są syte i jak się je przygotuje w małych porcjach to idealne jako kromki pod np. szynkę. Przy czym jak zrobiłam ich raz masę na wyjazd to w pewnym momencie po prostu mnie zmuliły, bo za dużo tego smaku :D. To moje osobiste odczucie.

Jakbyś był zainteresowany to też fajne bułki wychodzą z poppingu z amarantusa, robienie ich trwa wraz z pieczeniem (!) ok. 16minut.
Rodzynki można olać...ten przepis jest z książki "Amarantus smacznie i zdrowo"... mają tam dużo fajnych przepisów :D
http://gotujwstylueko.pl/przepisy/pelno ... arantusowe
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

pleomorfa, robiłaś te chlebki????? nie chwaliłaś się! czyli warto mówisz?

16minut na bułeczki? kusisz.
Awatar użytkownika
pleomorfa

Ten blog jest mój kochana...taki myczek :P Przed przejściem na dietę miałam kilka lat bloga z glutenowymi rzeczami, po przejściu stwierdziłam, że bezsensu mieszać dwa tematy, szczególnie, że dietę będę mieć do końca życia. A że jestem leniwa i mleka też nie mogę to stwierdziłam, że może się komuś przyda moja dziwna inwencja twórcza :p
W wolnych chwilach bawię się w kombinatora-eksperymentatora :diabelek:

Warto spróbować, a czy podejdzie smakiem zależy od gustu ;)
Mnie osobiście smakują, a patrząc na to ile dobroci w sobie mają to dla mnie wystarczający argument, tylko tak jak mówię w odpowiedniej ilości na raz, bo w większych zamulają.

A te bułeczki amarantuski robi się błyskawicznie, ja nawet nie spieniam jajek tylko wbijam do miski do amarantusa i mieszam dokładnie aż się połączy, do tego sól i pieprz/chili, wrzucam siemię lniane albo słonecznika, mieszam znowu, moczę ręce wodą, formuję bułeczki i układam na blasze, na papierze od pieczenia, a potem piekę ok. 15 minut w piekarniku. Także ekspresowo i w smaku są dobre, choć to zależy od dodatków i ilości soli :D

Sorki Ukasz za off top ;)
Awatar użytkownika
sandyy

Post autor: sandyy »

Pleomorfa dzis robie (probuje, bo patrzac na moje dotychczasowe 'osiagniecia' kuchenne z bezglutem to eeeekhm :batman: )
Jak wyjda, to Cie chyba ozloce g:D
ODPOWIEDZ