Wypisz Wymaluj
Moderator: Moderatorzy
Wypisz Wymaluj
Prześwietny blog mamy i córki, wszystko BG lub w dwóch wersjach (BG i tradycyjna).
Każdy pomysł mnie po prostu zachwyca, graficznie jest bieda, ale przepisy nadrabiają. Polecam
http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/
Każdy pomysł mnie po prostu zachwyca, graficznie jest bieda, ale przepisy nadrabiają. Polecam
http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/
Re: Wypisz Wymaluj
Leeloo juz myslalam, ze sama zalozylas
Re: Wypisz Wymaluj
wybacz mi, ale nie w tym życiu
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Wypisz Wymaluj
Nigdy nie popełniłam pierogów bezglutenowych, a w tym blogu jest opis krok po kroku ( pierogi ruskie). Poszło w zakładki
P.S. Na święta kochana mama robi dla nas bg pierogi z kapustą i grzybami. Wiem, że lekko nie ma.
W tym roku dostałam zadanie: kupić jakąś lepszą czeską mąkę, zamiast tzw. pierogowo - naleśnikowej
P.S. Na święta kochana mama robi dla nas bg pierogi z kapustą i grzybami. Wiem, że lekko nie ma.
W tym roku dostałam zadanie: kupić jakąś lepszą czeską mąkę, zamiast tzw. pierogowo - naleśnikowej
Re: Wypisz Wymaluj
Uniaczek, ja robilam pierogi z mieszanki pierogowo-nalesnikowej iiii naku***wowalam sie, ale ogarnelam metode :
- przed rozwalkowywaniem zwilzam ciasto woda (inaczej nie ma sily, zeby udalo mi sie rozwalkowac, rozwarstwia sie, rozpada sie...)
- nie rozwalkowuje ciasta normalnie, jak glutenowe na duzy plac, tylko rozwalkowuje ciasto doslownie pod jeden pierog
- rozwalkowuje ciasto grubiej, niz na normalne pierogi glutenowe
- po zlozeniu pieroga jeszcze zawijam brzegi w 'falbanke' - by sie nie rozpadaly
Mi bardziej z mieszanki nalesnikowo-pierogowej nie pasuje smak tej mieszanki... zastanawiam sie, czy by schara nie sprobowac...
- przed rozwalkowywaniem zwilzam ciasto woda (inaczej nie ma sily, zeby udalo mi sie rozwalkowac, rozwarstwia sie, rozpada sie...)
- nie rozwalkowuje ciasta normalnie, jak glutenowe na duzy plac, tylko rozwalkowuje ciasto doslownie pod jeden pierog
- rozwalkowuje ciasto grubiej, niz na normalne pierogi glutenowe
- po zlozeniu pieroga jeszcze zawijam brzegi w 'falbanke' - by sie nie rozpadaly
Mi bardziej z mieszanki nalesnikowo-pierogowej nie pasuje smak tej mieszanki... zastanawiam sie, czy by schara nie sprobowac...
Re: Wypisz Wymaluj
potwierdzam- falbanka a'la sandyy nie w kij dmuchał
Re: Wypisz Wymaluj
Ahaa tylko jedna uwaga: mi sie nie udaje rozwalkowac, bo walkuje sloikiem walka niezainfekowanego glutenem sie nie dorobilam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Wypisz Wymaluj
W Tupperware jest genialny wałek, nie drewniany i akurat w promocji. Można kupić razem z silikonową matą. Poszukaj u siebie jakiegoś przedstawiciela firmy, gwarantuję że będziesz zadowolona. Mam taki już wiele lat
http://tupperware.ipapercms.dk/Tupperwa ... o45482014/
http://tupperware.ipapercms.dk/Tupperwa ... o45482014/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Wypisz Wymaluj
Sandyy wpisz wałek na listę życzeń do Mikołaja
Widziałam falbankę Sandyy normalnie ręce opadają
A jutro przychodzi paczka z Glutenexu i będą pierogi z serem ha!!!
Wracając do bloga "wypisz wymaluj" polecają robić pierogi ruskie z mąki Schara mix b i może doświadczone w zagniataniu podpowiedzą, bo mają doświadczenia z różnymi mąkami.
Z książeczki rzeczonego Schara wynika jednak, że oni zalecają spośród swoich mąk do pierogów Mehl-Farine. I bądź tu mądry i lep pierogi
Widziałam falbankę Sandyy normalnie ręce opadają
A jutro przychodzi paczka z Glutenexu i będą pierogi z serem ha!!!
Wracając do bloga "wypisz wymaluj" polecają robić pierogi ruskie z mąki Schara mix b i może doświadczone w zagniataniu podpowiedzą, bo mają doświadczenia z różnymi mąkami.
Z książeczki rzeczonego Schara wynika jednak, że oni zalecają spośród swoich mąk do pierogów Mehl-Farine. I bądź tu mądry i lep pierogi
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Wypisz Wymaluj
Co jest złego w wałku? Teściowej kiedyś sprezentowałam.
Na stronie Schaer znalazłam przepis na pierogi z mąki Mix it z nadzieniem twarogowym-szpinakowym:
Ciasto:
400g mąki Mix it!
3 jaja
20 ml oliwy extra vergin, sól
Nadzienie:
200g twarogu
1 jajo
100g szpinaku
40g parmezanu
kilka listków szałwii,
gałka muszkatołowa, sól
Utworzyć jednorodne ciasto z mąki, 3 jaj oraz oliwy. Rozwałkować je, wyciąć kawałki odpowiednie na pierogi, wypełnić je przygotowanym nadzieniem z rozdrobnionego szpinaku, twarogu, oraz jaja z odrobiną gałki muszkatołowej i soli.
Pierogi gotować w osolonej wodzie a następnie podsmażyć na patelni na której wcześniej roztopiliśmy masło z odrobiną szałwii.
Na stronie Schaer znalazłam przepis na pierogi z mąki Mix it z nadzieniem twarogowym-szpinakowym:
Ciasto:
400g mąki Mix it!
3 jaja
20 ml oliwy extra vergin, sól
Nadzienie:
200g twarogu
1 jajo
100g szpinaku
40g parmezanu
kilka listków szałwii,
gałka muszkatołowa, sól
Utworzyć jednorodne ciasto z mąki, 3 jaj oraz oliwy. Rozwałkować je, wyciąć kawałki odpowiednie na pierogi, wypełnić je przygotowanym nadzieniem z rozdrobnionego szpinaku, twarogu, oraz jaja z odrobiną gałki muszkatołowej i soli.
Pierogi gotować w osolonej wodzie a następnie podsmażyć na patelni na której wcześniej roztopiliśmy masło z odrobiną szałwii.
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Wypisz Wymaluj
O luuuudu 100zl za mate + walek
Daj znac, jak tam z glutenexu sie robi
Ja w najblizszym czasie tez musze jakas inna mieszanke kupic (mysle o scharze) i sprobowac podzialac, tylko zeby kukurydzianki bylo mniej w skladzie, bo posmak mnie drazni...
Ja jestem wprawiony wyrabiacz pierogow, ale hmmm glutenowych (jak robilam te bg, a zaraz po nich glutenowe, to to ciasto zagniecione glutenowe to baaaaajka, mieciutenkie... marzenie )
Ja do ciasta nie daje jajek, sama maka i goraca woda, z 2 lyzki oleju
Smiej sie smiej juz to zrobilamSandyy wpisz wałek na listę życzeń do Mikołaja
Daj znac, jak tam z glutenexu sie robi
Ja w najblizszym czasie tez musze jakas inna mieszanke kupic (mysle o scharze) i sprobowac podzialac, tylko zeby kukurydzianki bylo mniej w skladzie, bo posmak mnie drazni...
HeheheCo jest złego w wałku? Teściowej kiedyś sprezentowałam.
Ja jestem wprawiony wyrabiacz pierogow, ale hmmm glutenowych (jak robilam te bg, a zaraz po nich glutenowe, to to ciasto zagniecione glutenowe to baaaaajka, mieciutenkie... marzenie )
Ja do ciasta nie daje jajek, sama maka i goraca woda, z 2 lyzki oleju
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Wypisz Wymaluj
Anula80 nie śmiem kpić z wałka i dziękuję za przepis. Kiedyś jak robiłam glutenowe to też nigdy nie dawałam jajka, za to olej i gorąca woda owszem.
A z Sandyy się śmieję, bo już przeczytałam kilka jej życzeń do Mikołaja ( książka, młynek ) to niech doda dziewczyna jeszcze jedno marzenie
Sandyy z Glutenexu nie robię pierogów tylko zamówiłam gotowe , Janek już jadł ich pirogi z jagodami i z serem, podjadałam i są b. dobre. Zamówiłam też pyzy drożdżowe - są perfekcyjne i jutro będą do gulaszu, reszta do zamrażalnika na potem
A z Sandyy się śmieję, bo już przeczytałam kilka jej życzeń do Mikołaja ( książka, młynek ) to niech doda dziewczyna jeszcze jedno marzenie
Sandyy z Glutenexu nie robię pierogów tylko zamówiłam gotowe , Janek już jadł ich pirogi z jagodami i z serem, podjadałam i są b. dobre. Zamówiłam też pyzy drożdżowe - są perfekcyjne i jutro będą do gulaszu, reszta do zamrażalnika na potem
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Wypisz Wymaluj
źle zrozumiałam, nie gniewaj się
Już kiedyś robiłam podchody pod Glutenex, ale mają koszmarnie wysokie ceny wysyłki. A za 400zł nie ma szans, żebym zamówiła
Ach, pierogi... pyzy... moje marzenie
Już kiedyś robiłam podchody pod Glutenex, ale mają koszmarnie wysokie ceny wysyłki. A za 400zł nie ma szans, żebym zamówiła
Ach, pierogi... pyzy... moje marzenie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Wypisz Wymaluj
powiem Wam, że gdybym faktycznie wałkowała, to taki sprzęt bym zakupiła.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Wypisz Wymaluj
Ja ten sprzęt mam i to od lat, i drugi raz też bym kupiła. Super się sprawują, a przede wszystkim zajmują bardzo mało miejsca
Ale pierogi bg robiłam 2 razy i tak się zraziłam, że nie wiem, kiedy będzie następna próba
Ale pierogi bg robiłam 2 razy i tak się zraziłam, że nie wiem, kiedy będzie następna próba
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.