Celiakia a ciąża 2
Moderator: Moderatorzy
Aniu - wydaje mi się że około pół roku od rozpoczęcia diety - bo tyle chyba trwa średnio proces regeneracji kosmków i ogólnego powrótu organizmu do równowagi.
Nie jestem jednak lekarzem i myślę że w takim przypadku powinnaś skonsultować się ze specjalistą - wiadomo, że każdy reaguje indywidualnie.
Przestrzeganie diety też nie jest sprawą prostą i oczywistą - a będąc w ciąży trzeba specjalnie uważać, dlatego powinnaś sobie też dać jakiś czas na przewyczajanie się do diety.
Nie jestem jednak lekarzem i myślę że w takim przypadku powinnaś skonsultować się ze specjalistą - wiadomo, że każdy reaguje indywidualnie.
Przestrzeganie diety też nie jest sprawą prostą i oczywistą - a będąc w ciąży trzeba specjalnie uważać, dlatego powinnaś sobie też dać jakiś czas na przewyczajanie się do diety.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
moja pani doktor chyba "zasługuje" na zmianę ponieważ cały czas od kiedy przestrzegam diety i leczę się pod jej okiem (a trwa to już dwa lata) mówi mi że raczej nie mam co myśleć o dzieciach a ja o niczym innym teraz jakoś myśleć nie mogę. Dzięki za to forum bo jednak jest we mnie jeszcze nadzieja że wszystko będzie dobrze. Tak jak sobie życzę wszystkim dużo dobrych myśli że wszystko będzie dobrze!!!pozdrawiam.
:shock: :shock: :shock: to mnie teraz zmartwiłaś. Na szczęście wiem, że szanse są więc jestem spokojna.aneczka pisze:dzięki kfiatek, że zainteresowałaś się tym co napisałam.Dobrze zrozumiałaś bo pani doktor do której chodzę na wizyty twierdzi że z celiakią nie można mieć dzieci
Tobie zaś radze zastanów się czy chcesz chodzić do takiego lekarza [-(
Na diecie od 24 maja 2004 roku
Jasne, kolejny świetny specjalista ](*,) Takie dołowanie pacjentek powinno być zabronione - zwłaszcza, że kobieta powinna się chyba douczyć najpierwaneczka pisze:Dobrze zrozumiałaś bo pani doktor do której chodzę na wizyty twierdzi że z celiakią nie można mieć dzieci

[ Dodano: Sob 27 Maj, 2006 10:45 ]
A, przypomniało mi się jeszcze, że na Dniu Celiakii spytałam dr. Dziechciarza (tak trochę na zapas, bo nie wiem, kiedy uda mi się znów mieć szansę dopaść jakiegoś sensownego specjalisty od celiakii) czy kobieta z celiakią, która przestrzega ściśle diety, powinna robić coś specjalnego - brać jakieś suplementy czy coś - gdyby chciała zajść w ciążę. Powiedział mi, że jeśli dieta jest przestrzegana, to jak każda "normalna" kobieta, kwas foliowy ma brać, i tyle.
To tak w ramach pozytywnych informacji

"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Dieta nie ma na to wpływu. Celiakia to choroba genetyczna więc i tak przekażesz ją w genach. Może być tak, że twoje dzieci będą tylko "nosicielami" a ujawni się to w kolejnym pokoleniu.Ana pisze:A wiecie może jakie jest prawdopodobieństwo że dzieciaczek otrzyma po mnie w spadku celiakię, jeśli podczas ciąży będę ściśle przestrzegać diety??
Na diecie od 24 maja 2004 roku