"KRÓWKA"
Moderator: Moderatorzy
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
"KRÓWKA"
Wszystko dla miłośników krówek, ciągutek, toffi i karmelu w jednym miejscu.
Uwaga - kaloryczne
Druga uwaga - dla bezglutenowców z celiakią, nie dla wszystkich alergików
Dzielcie się tymi cudami, ja zacznę od "ciasta krówka" bez pieczenia.
Uwaga - kaloryczne
Druga uwaga - dla bezglutenowców z celiakią, nie dla wszystkich alergików
Dzielcie się tymi cudami, ja zacznę od "ciasta krówka" bez pieczenia.
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: "KRÓWKA"
Przepis pierwszy.
Składniki:
Paczka bezglutenowych krakersów firmy Schär.
Litr mleka i 2 budynie waniliowe bezglutenowe (dla alergików - mleko sojowe, cukier, wanilia i skrobia ziemniaczana).
Gotowa masa "kajmak" w puszce lub mleko zagęszczone słodzone (trzeba je skarmelizować w domu).
Bita śmietana bezglutenowa (dla alergików bezmleczna) lub po prostu ubita śmietana kremówka z odrobiną cukru pudru.
Pół kostki masła lub margaryny.
Orzechy włoskie lub migdały (mogą być w płatkach) i gorzka czekolada (tarta) lub kakao - do posypania.
Niewielka blaszka, najlepiej kwadratowa (30x30 cm).
Ugotować budyń, jeszcze ciepły (ale już nie gorący) zmiksować z masłem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, posmarować je masą krówkową lub skarmelizowanym mlekiem.
Nałożyć na to przestudzony krem budyniowy, a następnie przykryć drugą warstwą krakersów.
Znów posmarować wszystko masa krówkową. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę,
posypać orzechami lub/i migdałami oraz tarta gorzką czekoladą lub kakao.
Trzymać w lodówce przynajmniej 8 godzin.
Smak niezapomniany...
Składniki:
Paczka bezglutenowych krakersów firmy Schär.
Litr mleka i 2 budynie waniliowe bezglutenowe (dla alergików - mleko sojowe, cukier, wanilia i skrobia ziemniaczana).
Gotowa masa "kajmak" w puszce lub mleko zagęszczone słodzone (trzeba je skarmelizować w domu).
Bita śmietana bezglutenowa (dla alergików bezmleczna) lub po prostu ubita śmietana kremówka z odrobiną cukru pudru.
Pół kostki masła lub margaryny.
Orzechy włoskie lub migdały (mogą być w płatkach) i gorzka czekolada (tarta) lub kakao - do posypania.
Niewielka blaszka, najlepiej kwadratowa (30x30 cm).
Ugotować budyń, jeszcze ciepły (ale już nie gorący) zmiksować z masłem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, posmarować je masą krówkową lub skarmelizowanym mlekiem.
Nałożyć na to przestudzony krem budyniowy, a następnie przykryć drugą warstwą krakersów.
Znów posmarować wszystko masa krówkową. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę,
posypać orzechami lub/i migdałami oraz tarta gorzką czekoladą lub kakao.
Trzymać w lodówce przynajmniej 8 godzin.
Smak niezapomniany...
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: "KRÓWKA"
Robiłam coś podobnego, niebo w gę... ustach
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: "KRÓWKA"
To się zgadza.
Tylko - niestety - kaloryczne to niebo
Tylko - niestety - kaloryczne to niebo
Re: "KRÓWKA"
Coś za coś... ale pyszne . Ostatnio robiłem, nawet wyszło jak należy.
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: "KRÓWKA"
Taniej wychodzi na biszkopcie. Można też zrobic batony - chrupki corn flakes zalewamymasą krówkową, wystygnie, kroimy ... mmmmm
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: "KRÓWKA"
O, dobry pomysł na te "batony", spróbuję
Z biszkoptami może i taniej, ale brakuje czegoś w smaku. Chyba o tę sól z krakersów chodzi
Cieszę się, że krówka smakuje
Z biszkoptami może i taniej, ale brakuje czegoś w smaku. Chyba o tę sól z krakersów chodzi
Cieszę się, że krówka smakuje
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 364
- Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
- Lokalizacja: Żywiec
Re: "KRÓWKA"
Baton krówkowy bdb, polecam ;P Można dodac bakalii, słonecznika .... Lubię eksperymentować
A co do krówki z krakersami, to na pewno super. Robiłam kiedys kremówke z krakersami. Niebo w gębie
A co do krówki z krakersami, to na pewno super. Robiłam kiedys kremówke z krakersami. Niebo w gębie