Czy to jest nietolerancja glutenu?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Byanka
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy to jest nietolerancja glutenu?

Post autor: Byanka »

Witam was. Jestem tu nowa i mam do was pytanie.
Nie stwierdzono u mnie celiakii, ale zespół złego wchłaniania.
Byłam kilka miesięcy na diecie bez glutenu. Po tym czasie zaczęłam jeść produkty takie jak chleb, drożdżówki, słodycze i moje objawy (biegunka, bóle stawów, głowy, jelit) powróciły z tą różnicą, że zaczęłam przybierać na wadze.
Obecnie znowu jestem na diecie bez glutenu, nabiału, drożdży i cukru i objawy ustąpiły, ale z powrotem schudłam.
Czy to wcześniejsze przybieranie na wadze może wskazywać na odbudowę kosmków jelitowych?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Re: Czy to jest nietolerancja glutenu?

Post autor: pleomorfa »

Miałaś robioną gastroskopię?
Na jakiej podstawie stwierdzono zespół złego wchłaniania oraz na jakiej podstawie wykluczono celiakię?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Byanka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Byanka »

pleomorfa pisze:Miałaś robioną gastroskopię?
Na jakiej podstawie stwierdzono zespół złego wchłaniania oraz na jakiej podstawie wykluczono celiakię?
Zespół złego wchłaniania stwierdzono na gastroskopii. Biopsja wycinków z dwunastnicy nie wykazała niczego, a przeciwciała IGA oraz IGG wyszły ujemne.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator

Post autor: Leeloo »

Co to znaczy zespół złego wchłaniania na podstawie gastroskopii, możesz podać opis tego badania??
ODPOWIEDZ