Witam was. Jestem tu nowa i mam do was pytanie.
Nie stwierdzono u mnie celiakii, ale zespół złego wchłaniania.
Byłam kilka miesięcy na diecie bez glutenu. Po tym czasie zaczęłam jeść produkty takie jak chleb, drożdżówki, słodycze i moje objawy (biegunka, bóle stawów, głowy, jelit) powróciły z tą różnicą, że zaczęłam przybierać na wadze.
Obecnie znowu jestem na diecie bez glutenu, nabiału, drożdży i cukru i objawy ustąpiły, ale z powrotem schudłam.
Czy to wcześniejsze przybieranie na wadze może wskazywać na odbudowę kosmków jelitowych?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Czy to jest nietolerancja glutenu?
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy to jest nietolerancja glutenu?
Miałaś robioną gastroskopię?
Na jakiej podstawie stwierdzono zespół złego wchłaniania oraz na jakiej podstawie wykluczono celiakię?
Na jakiej podstawie stwierdzono zespół złego wchłaniania oraz na jakiej podstawie wykluczono celiakię?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Zespół złego wchłaniania stwierdzono na gastroskopii. Biopsja wycinków z dwunastnicy nie wykazała niczego, a przeciwciała IGA oraz IGG wyszły ujemne.pleomorfa pisze:Miałaś robioną gastroskopię?
Co to znaczy zespół złego wchłaniania na podstawie gastroskopii, możesz podać opis tego badania??