Moje objawy - co dalej?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Re: Moje objawy - co dalej?

Post autor: qrzysztof »

pleomorfa pisze: I tyle w tym temacie, nie idziemy w off top.
Niestety muszę pójść w off top, bo już kilka razy o tym pisałem, ale widzę, że chyba za słabo to wyartykułowałem.

Przypomnę:
jest WIELOKROTNIE bardziej prawdopodobne, że nie masz celiakii przy przy dodatnich przeciwciałach niż, że ją masz przy ujemnych. Kropka.

//EDIT: To stwierdzenie o przeciwciałach to jest prywatny pogląd forumowicza qrzysztofa.
Mod.

Czyli dokładnie na odwrót niż z uporem maniaka piszesz. Czułości i swoistości testów są powszechnie znane. Masz inne dane? Możemy o tym dyskutować. Niepokojące jest to, że Ty dyskutować nie chcesz, ale nadal wprowadzasz ludzi w błąd.
Dominik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dominik »

Dziękuję wam obu za pomoc. Jestem w tym temacie świeży i każda dodatkowa informacja poszerza mój skąpy zakres wiedzy.
pleomorfa pisze:Jeśli chcesz wykluczyć inne opcje to możesz sobie zrobić testy na alergie IgE-zależne (na gluten najczęsciej robi się z krwi - ze skóry rzadko kiedy, natomiast na zboża glutenowe to i tak, i tak). Oraz na potocznie nazywaną nietolerancją, alergię IgG-zależną, tyle że tutaj trzeba zrobić test Food Detective, bądź Immupro, gdzie bada się od razu panel iluś tam pokarmów, a koszt najmniejszego panelu to ponad 300zł.
Czuję się dobrze, zakładam że jest wiele dolegliwości które mnie nie dotyczą, nie widzę sensu wykluczać wszystkiego czego nie mam. Chciałbym jeżeli to możliwe uderzyć prosto w to co mi dolega. Tak jak już było wcześniej wspomniane diagnoza występowania udokumentowanej medycznie choroby pomogłaby przede wszystkim moim bliskim zaakceptować moje perypetie żołądkowe, dodatkowo przekonując mnie że pewnych rzeczy jeść nie mogę, a nie tylko nie chcę.

Rozpatrywanie zagadnienia w kwestii prawdopodobieństwa przypadło mi do gustu, mam więc kolejne pytanie. A co jeżeli zrobiłbym testy tylko w klasie IgG i w przypadku wyniku pozytywnego - skonsultował z lekarzem w kierunku dalszego badania jelita, a w przypadku wyniku negatywnego - biorąc pod uwagę bardzo dobry stan zdrowia - odrzucił hipotezę celiakii i wytłumaczył moje dolegliwości inną pospolitą, lub jeszcze niezbadaną wrażliwość lub alergię pokarmową. Jakie są moje szanse że samo IgG da mi wiarygodny wynik w tym wypadku, biorąc pod uwagę że samo IgA jak i całe badanie jest obarczone dużym marginesem błędu?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)

Post autor: pleomorfa »

Qrzysztofie nie zamierzam z Tobą dyskutować, między innymi przez to, że off top dotyczył czego innego, a Ty do każdej dyskusji wrzucasz ten sam temat. Kropka :)
Pozdrawiam powtórnie i skończmy ten temat, bo będzie trzeba poprosić moderatora do wysłania tego do działu "Nie na temat".

Robienie przeciwciał w samej klasie IgG, czy też w samej IgA (wiedząc, że ma się odpowiednią ich ilość) da podobny obraz. Zawsze może być jakieś inne, które teoretycznie może być pozytywne, ale tak to trzeba byłoby zawsze wszystkie robić. Najbardziej zaleca się przeciwciała przeciw transglutaminazie, ponieważ są najbardziej czułe i swoiste. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafisz nie wiem, tym bardziej wybierając jedną z klas.

Zawsze możesz na początek zrobić badania podstawowe, które pokażą jaki jest stan organizmu i dopiero wtedy skłaniać się ku jakiejś jednostce chorobowej, i drążyć diagnostykę.

Grunt to zrobić pierwszy krok ku lepszemu zdrowiu, choć czasami nie da się od razu uderzyć prosto w sedno. Niestety jednostek, które dają opisane przez Ciebie objawy jest mnóstwo i trzeba je po kolei sprawdzać, opierając się na Twoich osobistych odczuciach. W tym powinien pomóc lekarz (choć z tym niestety różnie bywa).

Powodzenia
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
qrzysztof
Forumowicz
Forumowicz

Post autor: qrzysztof »

pleomorfa pisze:Qrzysztofie nie zamierzam z Tobą dyskutować, między innymi przez to, że off top dotyczył czego innego, a Ty do każdej dyskusji wrzucasz ten sam temat.
Że nie zamierzasz dyskutować, już wiem. Zastanawia mnie tylko dlaczego dodatkowo próbujesz dyskusję tłamsić, grożąc moderatorem. Też mnie już nudzi powtarzanie w kółko tego samego, ale to jednak dotyczy kwestii dosyć ważnej i wcale nie jest niezwiązane z tematem. Wyjścia masz trzy. Albo uzupełnij wiedzę na temat czułości, swoistości, wartości predykcyjnej ujemnej i dodatniej testów o których piszesz, albo oświeć mnie jakimiś nowymi informacjami na ten temat, albo pogódź się z faktem, że będę to prostował.

@Dominik, trzeba by poszukać informacji jaka jest czułość i swoistość przeciwciał w klasie IgG, które chcesz zbadać. Jeżeli szukasz koniecznie jakiejś optymalizacji finansowej, to na pewno lepiej zrobić tak, niż badać najpierw ogólne IgA. Natomiast ja bym jednak nie oszczędzał na zdrowiu, no chyba, że rzeczywiście dobrze się czujesz i wolisz poczekać na rozwój sytuacji.

Pamiętaj, że wbrew temu co napisała @pleomorfa, nawet przekroczenie normy przeciwciał przeciw TTG (w obu klasach) nie świadczy jeszcze o celiakii, a tylko znacznie zwiększa jej prawdopodobieństwo. Do postawienia diagnozy potrzebna jest jeszcze gastroskopia z pobraniem wycinków z dwunastnicy, z której można zrezygnować tylko w nielicznych przypadkach (kiedy normy przeciwciał są przekroczone przynajmniej 10-krotnie i jednocześnie przy dodatnim wyniku badania genetycznego, które kosztuje 300-400zł). To tak, żebyś miał pełny obraz.
justek625
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz

Post autor: justek625 »

Dominiku mi lekarz nie badał Iga tylko anty ttg dwa wyszły pozytywnie od razu. Mój synek ma przejść badania i tez Iga nie będą oznaczać, oznacza w przypadku gdy wyjdą negatywnie przeciwciała, a inne wyjdą pozytywnie typu genetyczne czy gastroskopia. Dla ciebie najważniejsze są przeciwciała i gastroskopia one określają czy masz czy nie celiakie. Później ewentualnie te alergie, niestety musisz jeść normalnie, nie ograniczaj glutenu!!
pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ