pleomorfa pisze:Qrzysztofie nie zamierzam z Tobą dyskutować, między innymi przez to, że off top dotyczył czego innego, a Ty do każdej dyskusji wrzucasz ten sam temat.
Że nie zamierzasz dyskutować, już wiem. Zastanawia mnie tylko dlaczego dodatkowo próbujesz dyskusję tłamsić, grożąc moderatorem. Też mnie już nudzi powtarzanie w kółko tego samego, ale to jednak dotyczy kwestii dosyć ważnej i wcale nie jest niezwiązane z tematem. Wyjścia masz trzy. Albo uzupełnij wiedzę na temat czułości, swoistości, wartości predykcyjnej ujemnej i dodatniej testów o których piszesz, albo oświeć mnie jakimiś nowymi informacjami na ten temat, albo pogódź się z faktem, że będę to prostował.
@Dominik, trzeba by poszukać informacji jaka jest czułość i swoistość przeciwciał w klasie IgG, które chcesz zbadać. Jeżeli szukasz koniecznie jakiejś optymalizacji finansowej, to na pewno lepiej zrobić tak, niż badać najpierw ogólne IgA. Natomiast ja bym jednak nie oszczędzał na zdrowiu, no chyba, że rzeczywiście dobrze się czujesz i wolisz poczekać na rozwój sytuacji.
Pamiętaj, że wbrew temu co napisała @pleomorfa, nawet przekroczenie normy przeciwciał przeciw TTG (w obu klasach) nie świadczy jeszcze o celiakii, a tylko znacznie zwiększa jej prawdopodobieństwo. Do postawienia diagnozy potrzebna jest jeszcze gastroskopia z pobraniem wycinków z dwunastnicy, z której można zrezygnować tylko w nielicznych przypadkach (kiedy normy przeciwciał są przekroczone przynajmniej 10-krotnie i jednocześnie przy dodatnim wyniku badania genetycznego, które kosztuje 300-400zł). To tak, żebyś miał pełny obraz.